Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Β. Κικίλιας: ‘Εσοδα βαριάς βιομηχανίας από τον τουρισμό – Για ποιους θα αλλάξει το πλαίσιο βραχυχρόνιας μίσθωσης (vid)

Χρήση χειμερινού voucher για 125.000 δικαιούχους από τον Ιανουάριο και μετά στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», αλλά και συμφωνία με 11 αεροπορικές εταιρείες ώστε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος από το Νοέμβριο ως και τον Μάρτιο, ανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.  Επίσης ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε «σε όσους έκαναν επάγγελμα την βραχυχρόνια μίσθωση με 70 ως 200  χώρους», τονίζοντας ότι έπονται αλλαγές.

Η επικαιρότητα  είναι δύσκολη, στενάχωρη και πιεστική, ειδικά όταν μιλάμε για την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά είναι καλό να υπάρχουν και θετικές ειδήσεις, είπε ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στα «τουριστικά έσοδα που δεν έχουν προηγούμενο».

Είμαι Υπουργός όχι μόνο των θερινών προορισμών, αλλά και των χειμερινών προορισμών» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καμπάνια του ΕΟΤ «Greece DOES have a winter» αλλά και στο «Greekend» που στοχεύει στο city break.

Δήλωσε επίσης ότι την περίοδο των εορτών τα καταλύματα όλων των δημοφιλών χειμερινών προορισμών θα είναι γεμάτα, ενώ ταυτόχρονα έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και των ορεινών εναλλακτικών προορισμών.

«Εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας με 400 χιλιάδες δικαιούχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», οι οποίοι και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων θα μπορούν να κάνουν χρήση των άυλων ψηφιακών καρτών έτσι ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε κρατήσεις και καλές πληρότητες. Στα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα κλήρωση για 125.000 δικαιούχους για αυτό, ακριβώς το λόγο» είπε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού χρηματοδοτούνται με 100 εκ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», καταλύματα κάτω των 150 κλινών και όσα βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο , προκειμένου να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τους ξενώνες τους και να δαπανούν λιγότερο ρεύμα, ενώ επιπλέον επεκτείνεται και το ΕΣΠΑ για ένα ακόμα έτος δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν και σε άλλα βελτιωτικά έργα υποδομής.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ πάνω από τον αρχικό στόχο που θα δώσει φέτος ο τουρισμός δικαιώνουν τη στρατηγική του Υπουργείου που κατάφερε σε μια χρονιά με πολλαπλές κρίσεις να αγγίξει- ή ακόμα και να ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές όπως η Πελοπόννησος, το Ν. Αιγαίο κ.α.- τις επιδόσεις του «ανέφελου» 2019, ενισχύοντας σημαντικά το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας σε πολύ δύσκολη περίοδο.

Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι και Αμερικανοί ήταν «οι τέσσερις μεγάλες δεξαμενές».

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «είναι δέκα μήνες με πληθωρισμό, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, αλλά η οικογένεια μεγαλώνει με ξενοδόχους και αγρότες, πρωτογενή παραγωγή και εμπορικό κόσμο που επίσης εφάπτεται με το τουριστικό προϊόν».

«Πρέπει ο ένας κλάδος να στηρίζει τον άλλον. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε έρευνα του διαπίστωσε ότι το 80% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ελληνικά προϊόντα ή το 8% των προϊόντων που χρησιμοποιούνται είναι ελληνικά».

«20.000.000 ευρώ διατέθηκαν  για να στηριχθούν οι χειμερινοί προορισμοί και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος»

«11 αεροπορικές εταιρείες συμφώνησαν με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού σε συνδιαφήμιση έτσι ώστε να πετάνε ή να επεκτείνουν τις πτήσεις τους για Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη, δηλαδή για τους 5 μήνες που ήταν η στόχευσή μας για την επέκταση τουριστικής περιόδου», είπε ο υπουργός.  Τα συμβόλαια συνδιαφήμισης με τον ΕΟΤ, ουσιαστικά πριμοδοτούν τους μήνες αυτούς στο να ταξιδέψουν ταξιδιώτες και τουρίστες στη χώρα μας, είτε είναι βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι, είτε όχι», είπε ο κ. Κικίλιας«Με τη σφραγίδα μας, είμαστε η βαριά βιομηχανία της χώρας», πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι που εκμισθώνουν εξοχικό ή γκρασονιέρα δεν πρόκειται να δουν αλλαγές»

Ερωτηθείς σχετικά με την αντιδικία των ξενοδόχων με τους ιδιοκτήτες σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει:

«Οι άνθρωποι που εκμισθώνουν εξοχικό ή γκρασονιέρα  δεν πρόκειται να δουν αλλαγές, ασφαλιστικές ή φορολογικές. Αντίθετα, αυτοί οι οποίοι το έχουν κάνει επάγγελμα και εκμισθώνουν και 70 και 80 και 150 και 200 χώρους, ενώ ουσιαστικά εκμεταλλεύονται ξενοδοχειακά προνόμια, αλλά με λιγότερη φορολογία, θα δουν αλλαγές», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται το θέμα και το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τήρησε την εξαγγελία για εκλογές στο τέλος τετραετίας»

«Το διακύβευμα είναι συγκεκριμένο και πολύ σοβαρό. Η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις από την κρίση πανδημίας μέχρι την προσπάθεια παράνομης εισβολής,  μέχρι τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση και τα διψήφια νούμερα πληθωρισμού. Βλέπετε ότι είχε αναπτυξιακό πρόσημο, ότι μείωσε τη φορολογία και τις εισφορές, ότι υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση και σε διεθνές επίπεδο και εσωτερικά. Κανείς μπορεί να διαλέξει λοιπόν, αν θα γυρίσουμε στο παρελθόν ή θα προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικά με τις  παρακολουθήσεις, ο κ. Κικίλιας επισημαίνει ότι υπάρχει διακριτή διαφορά μεταξύ της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας. Τα στοιχεία, όπως κατατίθενται αν έχουν κατατεθεί στον κ. Ντογιάκο, είναι η δικαστική εξουσία. Οφείλει να κάνει τη δουλειά της και είναι διακριτή η δουλειά της για τον τρόπο με το οποίο τρέχει ο εκλογικός κύκλος, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο και αυτά επιτέλους πρέπει να μπορέσουμε και να μάθουμε να διαχωρίζουμε. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Πρέπει να προχωρήσει, να κάνει τη δουλειά της τάχιστα, να υπάρχει φως και όχι σκιά».

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner