Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι εργασίες του ΤΑP «ζωντανεύουν» αρχαίο νεκροταφείο στη Ροδόπη

Νέα ευρήματα ήρθαν στο «φως», έπειτα από τις καθιερωμένες εργασίες από τον πολύ σημαντικό αγωγό ΤΑP στην ευρύτερη περιοχή της Αν.Μακεδονίας και Θράκης.

Πιο συγκεκριμένα, στη Ροδόπη, σε ένα από τα πολλά εργοτάξια του αγωγού, δυο χιλιόμετρα νότια από το χωριό Αρσάκειο του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, βρέθηκε ένα νεκροταφείο υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, στο οποίο υπήρξαν αρκετές ταφές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Μαρίνας Τασακλάκη, «παράλληλα με το νεκροταφείο έχουν βρεθεί ένας κεραμικός κλίβανος κι ένα πηγάδι». Επίσης, εύρημα αποτελεί κι ένα μονόχωρο κτίριο που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κοιμητηριακό ναό, όπως εξηγεί η αρχαιολόγος, αν και διευκρινίζει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή και, άρα, για ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει πρώτα να εξευρεθεί μια κόγχη, η οποία και θα επιβεβαιώσει την υπόθεση των αρχαιολόγων περί κοιμητηριακού ναού. Τα παραπάνω ευρήματα χρονολογούνται περί του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ. και βρίσκονται σε μια συνολική έκταση των εκατό μέτρων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, μαζί με τους αρχαιολόγους του TAP, μεριμνούν για την ανάδειξη των ευρημάτων, τα οποία, αν δεν περνούσε ο αγωγός, μπορεί να μην βρίσκαμε ποτέ. Από εδώ και στο εξής, έγκειται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αποφασίσει τον τρόπο αξιοποίησης των ευρημάτων.

Επομένως, από τα προαναφερθέντα προκύπτει  η ανάγκη προστασίας του χώρου και γι’ αυτό ο TAP έχει μεριμνήσει ώστε ο αγωγός να διέλθει δυο μέτρα κάτω από το τείχος, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρησή του. Παράλληλα οι αρχαιολόγοι της Ροδόπης σε ένα μήκος 16 μέτρων θα συντηρούν το τείχος σε όλες του τις πλευρές, ώστε να διασφαλίζουν πως η διάτρηση δεν θα έχει επιπτώσεις σε αυτό. Ταυτόχρονα γίνεται μια νησίδα 16 μέτρων, η οποία θα επιτρέπει την επίσκεψη του τείχους, όταν οι εργασίες ολοκληρωθούν, γιατί αυτό το διάστημα η δυνατότητα επίσκεψης έχει ανασταλεί λόγω του εργοταξίου, δηλώνει καταληκτικά η κ. Τασακλάκη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων