Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

“Οι ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην COMMERZBANK”

Η εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ) γράφει πως διενεργείται έρευνα από την εισαγγελία του Μανχάταν στις ΗΠΑ για τη δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Commerzbank AG, η οποία φέρεται να κατηγορείται για παραβιάσεις των νόμων που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος.

Αφού απέτυχαν να στοιχειοθετήσουν ποινικές κατηγορίες για ηχηρές υποθέσεις που ανάγονται στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε άλλου τύπου εγκληματικές δραστηριότητες στο εσωτερικό του χρηματοπιστωτικού συστήματος, περιλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος, της φοροδιαφυγής και των παραβιάσεων κυρώσεων.

Πηγές δήλωσαν στο Ρόιτερς νωρίτερα αυτό τον μήνα πως η Commerzbank είναι κοντά σε μία διευθέτηση με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις συναλλαγές της με το Ιράν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ένα πρόσωπο δήλωσε πως αναμένεται να πληρώσει περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια.

Η εισαγγελία του Μανχάταν διερευνά τώρα κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Commerzbank ασκούσε πολύ χαλαρό έλεγχο για τον εντοπισμό και την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος, ανέφερε η WSJ, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές που ενημερώθηκαν για την έρευνα.

Ανέφερε πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ σκέπτονται τώρα αν πρέπει να ενοποιήσουν την έρευνα για την παραβίαση των κυρώσεων και εκείνην για ξέπλυμα χρήματος σε έναν διακανονισμό, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εξεύρεση μιας λύσης και να προσθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στα πρόστιμα που θα κληθεί ενδεχομένως να καταβάλει η Commerzbank.

Η Commerzbank αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μερικές τράπεζες έχουν ήδη τιμωρηθεί για παραβιάσεις των κυρώσεων και των νόμων για ξέπλυμα χρήματος. Η γαλλική BNP Paribas παραδέχθηκε ενοχή νωρίτερα φέτος σε δύο κατηγορίες και συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν εννέα δισεκατομμύρια δολάρια για την παραβίαση των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εναντίον του Σουδάν, της Κούβας και του Ιράν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων