Γράφει η Γιώτα Μπουγά
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων, πρόσφυγες από όλες τις εμπόλεμες περιοχές του Πλανήτη θα συνθέσουν μια ολόκληρη δική τους ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016.
Το περασμένο φθινόπωρο, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas ανακοίνωσε ότι η ΔΟΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσδιορισμού των αθλητών που ζουν υπό αναγκαστική εκτόπιση και έχουν δυνατότητες να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί θα λάβουν υποτροφίες και επιπλέον υποστήριξη για να βοηθηθούν στην προετοιμασία τους.
Αυτό το καλοκαίρι για πρώτη φορά, μια ολόκληρη ομάδα προσφύγων αθλητών θα αγωνιστεί υπό την Ολυμπιακή σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. Η ΔΟΕ έχει και στο παρελθόν υποστηρίξει αθλητές που δεν ανήκουν σε κάποια εθνική ολυμπιακή επιτροπή.
Αθλητές από το Νότιο Σουδάν και το Ανατολικό Τιμόρ αγωνίστηκαν στους Αγώνες το 2012 και το 2000 αντίστοιχα και, λόγω των κυρώσεων του ΟΗΕ, αθλητές από τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας διαγωνίστηκαν με παρόμοιο τρόπο στους Ολυμπιακούς του 1992.
Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες – αθλητές από πολλές χώρες θα λάβουν μέρος στους Αγώνες. Ο Bach αναμένει 5 με 10 αθλητές να πιάσουν το όριο για τους Αγώνες.
Στη χώρα μας συγκίνηση είχε προκαλέσει η ιστορία των δύο νεαρών κολυμβητριών από τη Συρία που κολύμπησαν ως τη Λέσβο, όταν αναποδογύρισε η βάρκα τους. Η Sarah and Ysra Mardini, αφού ταξίδεψαν δια ξηράς στην Αυστρία, πέρασαν στη Γερμανία, όπου και αυτή τη στιγμή ζητούν άσυλο και δυνατότητα προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
“Ο αθλητισμός, άλλωστε, μπορεί να θεραπεύσει πολλές πληγές”, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΟΕ Jacques Rogge. “Ο αθλητισμός δεν είναι η λύση, αλλά μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα.”