Πλήρη…μη στήριξη δίδει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον πρώην υπουργό και κουμπάρο του Κ. Καραμανλή, κ. Αλέξανδρο Κοντό, καθώς εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου ενημερώνει για την εισαγγελική παρέμβαση με σκοπό της διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την καταβολή άτοκου δανείου ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, το 2008, σε 57 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και συνεταιρισμούς, για την αγορά δημητριακών, όπως αναφέρεται στην υπʼαριθμ. 8264/ 9-12-2008 απόφαση του τότε υπουργού.
Όπως ενημερώνει το γραφείο τύπου του ΥΠΑΑΤ, με έγγραφο που εστάλη από την αρμόδια Πταισματοδίκη, που ενεργεί ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Υποστήριξης και Επιθεώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητείται:
α) αντίγραφο της αναφερόμενης απόφασης για τη χορήγηση ατόκου δανείου ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών που επρόκειτο να μαζέψουν δημητριακά.
β) αντίγραφα όλων των σχετικών με την ανωτέρω απόφαση εγγράφων (εισηγήσεις κλπ.)
γ) αντίγραφα της σχετικής με το θέμα αλληλογραφίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν (προειδοποιητική επιστολή προστίμου κλπ.).
Το Υπουργείο γνωστοποιεί ότι κατόπιν της έκδοσης απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Iανουαρίου 2012, σχετικά με την παραπάνω απόφαση του τότε Υπουργού, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίστηκε ως κρατική ενίσχυση, ασκήθηκε προσφυγή από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΥΠΑΑΤ ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΥΠΑΑΤ απέστειλε επιστολές για την καλύτερη αποσαφήνιση του σκεπτικού της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δυσχεραίνουν τη διαδικασία ανάκτησης και την ενίσχυση της περαιτέρω συνεργασίας με τις υπηρεσίες της Επιτροπής.
Ταυτόχρονα, από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του ΥΠΑΑΤ κατατέθηκε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ως άνω απόφασης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής που υπέβαλε η Ελλάδα. Παρόλα αυτά και προκειμένου η χώρα να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς την Επιτροπή, έχει ήδη ορισθεί συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της στις 24 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να διευκρινισθούν σημεία που αφορούν στον τρόπο προσδιορισμού των δικαιούχων και της ανακτητέας ωφέλειας από καθέναν από αυτούς.
Η κίνηση αυτή (που ομολογουμένως δεν συνηθίζεται στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα) έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ Σαμαρά-Καραμανλή την τελευταία περίοδο. Οι λόγοι πολλοί, κυρίως η αποστασιοποίηση Καραμανλή σε πράξεις και αποφάσεις του Α. Σαμαρά, τα συχνά δείπνα του πρώτου με βουλευτές της συντηρητικής παράταξης, αλλά και η περιθωριοποίηση πολλών καραμανλικών στελεχών από το σαμαρικό στρατόπεδο. Η συνέχεια αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον…