Ήταν ένα παιδί – θαύμα που από την ηλικία των 17 ετών κέρδισε καλοπληρωμένη θέση μηχανικού στη Sillicon Valley. Εισήχθη με υποτροφία στο MIT για σπουδές πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, αλλά τα παράτησε πριν πάρει πτυχίο. Άνοιξε τη δική του εταιρεία και πριν κλείσει τα 24 έγινε ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη.
Κυρίες και κύριοι, ο πολυτάλαντος Αλεξάντερ Γουάνγκ, ιδρυτής της Scale ΑΙ.
Όταν η start-up του, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, αποτιμήθηκε στα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Αλεξάντερ Γουάνγκ χρίστηκε «ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο». Ήταν μια σύντομη θητεία, είπε το Forbes, με τον Γουάνγκ «να εξέρχεται γρήγορα από το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων καθώς οι αποτιμήσεις των ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας έπεσαν κατακόρυφα τον επόμενο χρόνο».
Ωστόσο, το 2024 ο 27χρονος πλέον «ανέκτησε τον τίτλο» αφού ανακοίνωσε ότι η Scale AI, είχε εξασφαλίσει μία σημαντική κεφαλαιακή ένεση, ανεβάζοντας την δική του περιουσία (κατέχει περίπου το 14% της εταιρείας) στα 2 δισ. δολάρια.
Ποιος είναι λοιπόν και τι καθιστά την εταιρεία του τόσο ξεχωριστή;
Η «προνομιακή ανατροφή»
Η «προνομιακή ανατροφή» του Γουάνγκ ήταν ζωτικής σημασίας για να του δώσει «μια σταθερή βάση στην επιστήμη και την τεχνολογία», όπως αναφέρει το Mashable.
Γεννήθηκε στο Νέο Μεξικό και οι Κινέζοι μετανάστες γονείς του εργάζονταν και οι δύο ως φυσικοί σε project για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τον στρατό. Ήταν σαφές πως κληρονόμησε ένα λαμπρό μυαλό. Ήταν «μάγος των μαθηματικών» και ως παιδί και «λάτρευε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς συγγραφής κώδικα», γράφει το ZeeBiz.
Ο ίδιος έχει πει ότι άρχισαν να του διδάσκουν προχωρημένη φυσική όταν ήταν ακόμη στο νηπιαγωγείο. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν που άρχισε να κάνει σχέδια για μία εταιρεία στην Γ’ Γυμνασίου. Ως έφηβος, ο Γουάνγκ συμμετείχε σε ομάδες debate, έπαιζε βιολί και ταξίδευε ανά τη χώρα για διαγωνισμούς μαθηματικών και φυσικής. Άφησε το Λύκειο ένα χρόνο νωρίτερα για να εργαστεί στη Silicon Valley, όπου έγινε μηχανικός στον ιστότοπο ερωτήσεων και απαντήσεων Quora.
Η πρώτη επαφή με τον θαυμαστό κόσμο της ΑΙ
Άρχισε να βλέπει για πρώτη φορά τις πρωτοποριακές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης αφού παρακολούθησε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση στο Σαν Φρανσίσκο που ονομάζεται SPARC, το Καλοκαιρινό Πρόγραμμα για Εφαρμοσμένο Ορθολογισμό και Γνώση. Σχεδιάστηκε για να συγκεντρώνει μαθητές ταλαντούχους στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Εκεί ήρθε σε επαφή με τους πρώτους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης, όπως τον συνιδρυτή του OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν και τον Ντάριο Αμόντει, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Anthropic.
Το 2015, ο Γουάνγκ πήγε στο MIT. Ως πρωτοετής παρακολούθησε πέντε μεταπτυχιακά μαθήματα πληροφορικής και πέρασε τις ανοιξιάτικες διακοπές του δουλεύοντας σε μια εφαρμογή iPhone που ονομάζεται Ava. τα παράτησε.
Η Y Combinator και ο Άλτμαν
Ο Γουάνγκ πήρε την απόφαση να ανοίξει τη δική του εταιρεία ύστερα από μία συνομιλία με τον Έρικ Γου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Opendoor. Ο Γου προσπάθησε να πείσει τον Γουάνγκ να δεχτεί μια δουλειά στην τότε νεοφυή εταιρεία, ενθαρρύνοντάς τον να πάρει ρίσκα όσο ήταν νέος. «Ήξερα ότι θα το μετάνιωνα αν δεν έπαιρνα ποτέ το ρίσκο να γίνω επιχειρηματίας την τέλεια στιγμή», έχει.
Το καλοκαίρι του 2016, ο Γουάνγκ ενέγραψε την Ava σε ένα πρόγραμμα στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων που διευθύνεται από τη διάσημη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Y Combinator, με επικεφαλής τότε τον Σαμ Άλτμαν, ιδρυτή και επικεφαλής της OpenAI. Αμέσως μετά, μαζί με τη Λούσι Γκάο, διεύρυναν την ιδέα στη Scale AI. Ο Άλτμαν κατέληξε έμμεσα να κατέχει μερίδιο στην Scale μέσω της συμφωνίας του με την Y Combinator, η οποία διατηρεί μετοχές στις νεοφυείς επιχειρήσεις που καλλιεργεί.
Τι κάνει η Scale AI
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal ο Γουάνγκ έχει δημιουργήσει έναν εκτεταμένο στρατό περισσότερων από 100.000 εργολάβων, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη «βρώμικη δουλειά» που τροφοδοτεί τη σύγχρονη έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Καθισμένοι πίσω από υπολογιστές σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι της Scale AI πληκτρολογούν τις ιστορίες, προσθέτουν ετικέτες στις εικόνες και κατασκευάζουν τις προτάσεις που παρέχουν στα chatbot το κείμενο που χρειάζονται για να κατανοήσουν καλύτερα τα πρότυπα ανθρώπινης ομιλίας. Τα καθήκοντά τους κυμαίνονται από τη σύνθεση χαϊκού και τη σύνοψη ειδησεογραφικών άρθρων έως τη σύνταξη ιστοριών σε γλώσσες όπως η Xhosa ή η Urdu.
Είναι μία επιχείρηση έντασης εργασίας, που έχει γίνει τόσο περιζήτητη από τους κολοσσούς που επιθυμούν να μπουν στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε τα έσοδα της Scale τριπλασιάστηκαν πέρυσι, αυξάνοντας την αποτίμησή της στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο 27χρονος ιδρυτής παρομοιάζει τη σημασία της εταιρείας του στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης με τους επεξεργαστές της Nvdia.
Τα πρώτα συμβόλαια
Η Scale AI άρχισε να λειτουργεί εν μέσω μιας έκρηξης στη χρηματοδότηση για πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα. Όπως εξηγεί η WSJ, οι προγραμματιστές της τεχνολογίας χρειάζονταν εικόνες με ετικέτες για να βοηθήσουν τα αυτόνομα οχήματα να αναγνωρίζουν αντικείμενα όπως το σήμα του “stop” ή τους πεζούς και στράφηκαν στην startup για βοήθεια.
Λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της, η Scale υπέγραψε συμβόλαια με τις Cruise και Tesla και άρχισε να δημιουργήσει το δίκτυο των εργολάβων της. Το 2017, ο Γουάνγκ δημιούργησε τη Remotasks, μια θυγατρική που επικεντρώθηκε στην πρόσληψη φθηνού εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό. Κάποια στιγμή, η Scale δημιούργησε εγκαταστάσεις στην Αφρική και την Ασία για να εκπαιδεύσει τους ετικετοποιητές δεδομένων.
Σύντομα προσέλαβε εκατοντάδες εργολάβους μέσω διαδικτυακών ομάδων συνομιλίας. Πολλοί ήρθαν από τις Φιλιππίνες. Ήταν νεαροί που εργάζονταν σε ίντερνετ καφέ, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ενώ ολοκλήρωναν εργασίες στο Remotasks.
Όταν η έκρηξη των πλήρως αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων επιβραδύνθηκε, ο Γουάνγκ μυρίστηκε άλλες πηγές εσόδων. Το 2019, υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο γενετικής τεχνητής νοημοσύνης της Scale, με την OpenAI, για την επισήμανση δεδομένων για μια πρώιμη έκδοση του γλωσσικού μοντέλου πίσω από το ChatGPT. Το επόμενο έτος, υπέγραψε συμφωνία με τον στρατό των ΗΠΑ για να τον βοηθήσει να δημιουργήσει σύνολα δεδομένων στις προσπάθειές του για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Οι «στρατιώτες» δεν γνωρίζουν τον «στρατηγό»
Μέσα στα γραφεία της Scale στο Σαν Φρανσίσκο, οι υπάλληλοι προσλαμβάνουν κόσμο, δημοσιεύοντας διαφημίσεις σε ιστότοπους όπως το Reddit και το LinkedIn, εκθειάζοντας τα οφέλη της ευέλικτης απομακρυσμένης εργασίας.
Οι εργολάβοι της startup συχνά δεν γνωρίζουν ότι εργάζονται για την Scale. Ολοκληρώνουν εργασίες μέσω δύο ιστότοπων, που ονομάζονται Remotasks και Outlier, κανένας από τους οποίους δεν δημοσιοποιεί τη σχέση του με την startup.
Στα project δίνονται κωδικές ονομασίες, ώστε οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν για ποιους πελάτες γράφουν. Η Scale χρησιμοποιεί συνήθως ζώα, όπως το Ostrich για την OpenAI και το Bee για την Apple, αν και πρόσφατα έγινε πιο δημιουργική. Το κωδικό όνομα της Google, για παράδειγμα, είναι Bulba, μια αναφορά από τα Pokémon.
Η διαχείριση αυτής της αυτοκρατορίας είναι δύσκολη. Μερικοί εργαζόμενοι παραιτήθηκαν, λέγοντας ότι είναι απογοητευμένοι με τις καθυστερημένες πληρωμές και τους μισθούς, που μπορεί να φτάνουν έως και 8 δολάρια την ώρα. Άλλοι έχουν βρει τρόπους να εξαπατήσουν τη δουλειά τους για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Κατά καιρούς, τα δεδομένα που παράγουν είναι τόσο χαμηλής ποιότητας που οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Scale -ακόμη και στελέχη και κορυφαίοι μηχανικοί- αναγκάστηκαν να το ξανακάνουν μόνοι τους.
Όταν οι εργολάβοι καταφεύγουν… στο ChatGPT
Το κωδικό όνομα της Meta είναι Flamingo. Όταν η Scale AI έκλεισε ένα project για τον τεχνολογικό γίγαντα πέρυσι, ο Γουάνγκ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στις αρχές του περασμένου έτους, η Meta Platforms ζήτησε από την startup να δημιουργήσει 27.000 ζεύγη ερωτήσεων και απαντήσεων για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των chatbots της AI στο Instagram και το Facebook.
Όταν οι ερευνητές της Meta έλαβαν τα δεδομένα, εντόπισαν κάτι περίεργο. Πολλές απαντήσεις ακούγονταν ίδιες ή ξεκινούσαν με τη φράση «ως πολυγλωσσικό μοντέλο AI…». Οι εργολάβοι είχαν χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να γράψουν τις απαντήσεις τους, σε μια πλήρη παραβίαση του λόγου ύπαρξης της Scale.
Οι ερευνητές κοινοποίησαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα στην Scale. Έπρεπε τα δεδομένα να σταλούν από την αρχή, αλλιώς η σύμβαση θα χανόταν. Ο Γουάνγκ ζήτησε από τους υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τα πάντα και να δημιουργήσουν νέα δείγματα γραφής για αποστολή στη Meta. Ένας εσωτερικός πίνακας κατάταξης έδειξε ποιος είχε ολοκληρώσει τις περισσότερες εργασίες. Το έπαθλο του νικητή: διακοπές.
Αργότερα,η Scale ανακάλυψε ότι πολλά από τα κακά δεδομένα που στάλθηκαν στη Meta προέρχονταν από Κενυάτες που είχαν γίνει ειδικοί στο να κερδίζουν γρήγορα χρήματα από την πλατφόρμα Remotasks. Τώρα πια έχει μάθει να εντοπίζει εγκαίρως τους… «τεμπέληδες».
Της Νατάσας Στασινού / naftemporiki.gr