Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Ποιος θα φτιάξει εθνικό φάκελο επαναδιαπραγμάτευσης;

Πέρασε στα «ψιλά» αλλά είναι πολύ ενδιαφέρουσα και στρατηγικής σημασίας η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρα, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

Τι ρωτάει: Πρώτον, αν η κυβέρνηση θα διαμορφώσει «με ευρύτερη πολιτική συνδρομή έγκαιρα πριν τις γερμανικές εκλογές» έναν εθνικό φάκελο διεκδικήσεων-θέσεων και συμμαχιών για τα άλυτα ζητήματα στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και την αναθεώρηση των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας. Δεύτερον, αν θα αποφασίσει επιτέλους τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Και τα δύο σκέλη του ερωτήματος είναι εύλογα και απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη και καλά έκανε ο Μίμης και τα ρωτάει, όμως έχει μια ιδιαίτερη σημασία το σκεπτικό του, καθώς θεωρεί ότι «μια σειρά πρόσφατες εξελίξεις διαμορφώνουν αντικειμενικά ένα κλίμα ευνοϊκότερο για την αναθεώρηση του πλαισίου διαχείρισης της κρίσης χρέους…». Ειδικότερα επισημαίνει:

α) τη σημαντική δήλωση Ντράγκι ότι η Ε.Κ.Τ. “θα κάνει ό,τι χρειαστεί”,

β) την απόφαση για αναδιάρθρωση του τραπεζικού χρέους της Ιρλανδίας που ισοδυναμεί με έμμεση μερική διαγραφή του χρέους σε βάθος χρόνου και αποδεσμεύει τη χώρα από την “παγίδα χρέους” (debt trap),

γ) τη συζήτηση για τη σχέση του υπερτιμημένου ευρώ με τη μείωση της ανταγωνιστικότητας,

δ) την επανεκτίμηση των “πολλαπλασιαστών” μετά την αναγνώριση του υποτιθέμενου “λάθους” του Δ.Ν.Τ. Όλα αυτά δεν είναι φθηνός αντιπολιτευτικός λαϊκισμός.

Η ερώτηση είναι ενδιαφέρουσα. Μακάρι να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και η απάντηση που θα δώσει ο κ. Στουρνάρας καθώς από αυτή θα διαφανεί αν η κυβέρνηση θα σέρνεται διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις ή αν θα πάρει πρωτοβουλίες για να δημιουργήσει εξελίξεις. Χλωμό…αλλά πάντα ελπίζει κανείς.

ΥΓ: Όταν ανεξαρτητοποιήθηκε ο Μ. Ανδρουλάκης, δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν πως βάζει πλώρη για…Δήμαρχος του Πειραιά. Τώρα, με το περιεχόμενο της ερώτησής του δείχνει πως μπορεί να κινηθεί… πολυσυλλεκτικά, από τις παρυφές της καραμανλικής δεξιάς μέχρι τους ρεαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων