Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Πώς θα πληρώσετε τους φόρους με έκπτωση 25%

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται την έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων φορολογικών τους οφειλών θα πρέπει να υπολογίσουν μόνοι τους τη σχετική έκπτωση, καταβάλλοντας το υπόλοιπο του χρέους.

Αυτό διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας πως πρακτικά ήταν αδύνατο, εξαιτίας των πιεστικών προθεσμιών αλλά και του χρόνου που θα απαιτούσε μια τέτοια «άσκηση», προκειμένου να περάσουν αυτόματα στο σύστημα Τaxis οι εκπτώσεις εμπρόθεσμων πληρωμών. Παράλληλα, δίνεται παράταση έως τις 10 Απριλίου για την πληρωμή των συγκεκριμένων φόρων.

Επί του θέματος, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει:

– Οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης /διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν θα υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

– Η εξόφληση του ΦΠΑ που είναι καταβλητέος από 30/3/2020 έως 30/4/2020, σε δύο δόσεις με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (κωδικός 523) και δεν έχει υπαχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν υπόκειται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που επιθυμούν να καταβάλουν οφειλές Μαρτίου που εμπίπτουν στο καθεστώς έκπτωσης 25% σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-3-2020 (ΦΕΚ Α’ 75), το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης παράτασης της εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

Τέλος, θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογουμένους που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό των οφειλών την 30-3-2020 και 31-3-2020 και δικαιούνται την έκπτωση του 25%, σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Υπενθυμίζεται ότι με την ΠΝΠ, η οποία εκδόθηκε σήμερα ορίζεται ότι παρέχεται έκπτωση 25% στις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στην περίμετρο των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα.

Η έκπτωση αφορά δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, με εξαίρεση οφειλές ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, εφόσον δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Οι διατάξεις ισχύουν για πληρωμές οι οποίες θα γίνουν από 30 Μαρτίου και μετά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων