Σε πρόσφατη έρευνα του European School of Management and Technology του Βερολίνου (ESMT) η οποία δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και αναπαράχθηκε σε σχετικό άρθρο του Deutsche Welle αποδεικνύεται ότι κυρίως τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές επωφελήθηκαν από τα δάνεια ύψους δεκάδων δισ. ευρώ που δανείστηκε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, μόλις 9,7 δις, δηλαδή λιγότερο από το 5% των χρημάτων κατέληξε στον ελληνικό προϋπολογισμό και, συνεπώς, άμεσα στους πολίτες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, η μερίδα του λέοντος, 86,9 δις δαπανήθηκαν για την εξυπηρέτηση παλαιών χρεών, 52,3 για την αποπληρωμή τόκων και 37,3 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Παρόλα αυτά, η διάσωση των ελληνικών τραπεζών στις οποίες κατέληξαν 37,3 δις ευρώ από τα δυο πρώτα πακέτα διάσωσης ήταν ιδιαίτερα καταστροφική. Σύμφωνα με την έρευνα, «η βοήθεια αυτή ωστόσο έχει εν τω μεταξύ αφανιστεί σχεδόν πλήρως, από την ανακεφαλαιοποίησή τους το 2013 τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν απολέσει το 98% της χρηματιστηριακής τους αξίας».
Οι οικονομολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εξαρχής, δηλαδή το 2010, θα ήταν προτιμότερο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, «στόχος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας είναι να δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον», υποστηρίζει και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Ραλφ Μπρίνκχαους. «Στόχος των προγραμμάτων βοήθειας δεν είναι να συγκαλύψουν διαρθρωτικά προβλήματα του ελληνικού προϋπολογισμού».