Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κατηγορείται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

Αστυνομικοί και μέλη του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Ισπανίας ερεύνησαν χθες το σπίτι και το γραφείο του Ροδρίγο Ράτο, πρώην γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2004-2007), σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με Ισπανούς δικαστικούς.

Οι κάμερες κατέγραψαν τον Ράτο, επί σειρά ετών υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας (1996-2004), με σακάκι, χωρίς γραβάτα, να οδηγείται από αστυνομικούς και στελέχη του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος σε ένα αυτοκίνητο. Λίγες ώρες αργότερα πάντως αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές, μετά την κατάσχεση εγγράφων τα οποία σχετίζονται με την έρευνα η οποία διεξάγεται, ανέφερε δικαστική πηγή. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα επέστρεψε στο σπίτι του, ακολουθούμενος από τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο Ράτο φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ότι έχει “εμπιστοσύνη στην ισπανική δικαιοσύνη” και ότι προσέφερε τη βοήθειά του στους αστυνομικούς οι οποίοι διεξήγαγαν τις έρευνες.
Δικαστικοί καλούνται να αποφασίσουν με βάση τα έγγραφα που κατασχέθηκαν εάν οι υποψίες που βαρύνουν τον Ράτο περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτη και υπεξαίρεση έχουν βάση. Κατόπιν, θα αποφασίσουν εάν θα ανατεθεί σε δικαστή να κινήσει επίσημη διαδικασία δίωξης σε βάρος του.

Οι εισαγγελικές αρχές παρήγγειλαν την έρευνα στην κατοικία του Ράτο στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ και “άλλα πρόσωπα”, σύμφωνα με μια λιτή ανακοίνωση των ισπανικών δικαστικών αρχών.

Ο Ράτο, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ήταν από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, πριν το όνομά του εμπλακεί σε δύο άλλες υποθέσεις διαφθοράς που ερευνώνται.

Η μία από τις έρευνες αφορά την παράνομη χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για προσωπικά έξοδα, την εποχή που ο Ράτο ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Bankia, την οποία χρειάστηκε να “διασώσει” και να εθνικοποιήσει το ισπανικό δημόσιο, ανακεφαλαιοποιώντας την με 20 δισεκ. ευρώ. Το φιάσκο εκείνο είχε αναγκάσει τη Μαδρίτη να ζητήσει το πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ ύψους 41,4 δισεκ. ευρώ.
Ακόμη, ο Ράτο είναι ανάμεσα στα πολλά στελέχη της τράπεζας που αντιμετωπίζουν έρευνα για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της Μπάνκια πριν η τράπεζα εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2011.

Ο Ροδρίγο Ράτο αρνείται ότι έκανε ο,τιδήποτε επιλήψιμο στις δύο υποθέσεις αυτές. Ωστόσο έχει αποπεμφθεί από το κυβερνών κόμμα εξαιτίας των ερευνών.

Αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων έρχονται στην επιφάνεια σε μια συγκυρία κατά την οποία η ανεργία πλήττει σχεδόν έναν στους τέσσερις Ισπανούς και ο πληθυσμός είναι πολύ φτωχότερος από ό,τι πριν από έξι χρόνια, όταν ξεσπούσε η οικονομική κρίση, προκαλώντας ολοένα μεγαλύτερη οργή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά επιμένει να επαναλαμβάνει το ίδιο μήνυμα: οι έρευνες που διεξάγονται στην Ισπανία αποτελούν την “απόδειξη ότι το σύστημα λειτουργεί, ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς κάνουν έρευνες, ότι ο νόμος εφαρμόζεται, κι ο νόμος είναι ο ίδιος για όλους”.
Από τη δική του πλευρά ο Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών (PSOE), αναφερόμενος στην έρευνα σε βάρος του Ροδρίγο Ράτο κατήγγειλε ένα “αληθινό σκάνδαλο” σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι “οφείλει να δώσει εξηγήσεις”, συνέχισε, κι ο υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο “πρέπει να παραιτηθεί”. Ο Σάντσεθ απαίτησε επίσης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή από τη Βουλή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων