Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Ροκανίζουν χρόνο Alpha και Πειραιώς

«Καθυστέρηση» παίζουν για τις αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς, αφού ακόμα το περιβάλλον σχετικά με την προοπτική της χώρας είναι ασαφές και δεν ευνοεί την προσέλκυση επενδυτών. Η Εθνική Τράπεζα έχει σχεδόν σίγουρη τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας για να μεταφέρει τη δική της αύξηση κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο μήνα, λόγω της συγχώνευσής της με την Eurobank.

Οι τρεις διοικήσεις των τραπεζών θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για διαφορετικούς λόγους.

Η Alpha Bank, έχει τη μεγαλύτερη άνεση. Προχωρά σε αύξηση οικειοθελώς αφού έχει καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της από ιδιωτικές τοποθετήσεις μέσω της συγχώνευσή της με την Εμπορική Τράπεζα. Έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον θα παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος της αύξησής της είναι να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο «μαξιλάρι» λόγω του αυξημένου ρυθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από την άλλη πλευρά, τόσο η τράπεζα Πειραιώς, όσο και η Εθνική Τράπεζα πρέπει να αντλήσουν το 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών από τις αγορές προκειμένου να διατηρηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Και οι τρεις διοικήσεις πάντως, πιστεύουν ότι τον Σεπτέμβριο θα έχει «πέσει» η «μπίλια» για τη χώρα και έτσι θα μπορέσουν να προσελκύσουν επενδυτές. Αυτό τουλάχιστον είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιούν προς την τρόικα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων