Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Σερβία: Συνελήφθη ο εθνικιστής βουλευτής Άλμπιν Κούρτι

Ο βουλευτής και πρώην αρχηγός του εθνικιστικού κινήματος «Αυτοδιάθεση», Άλμπιν Κούρτι, συνελήφθη βάσει εντάλματος που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Πρίστινας. Η σύλληψη του έγινε μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου και μαζί του συνελήφθησαν άλλοι δύο βουλευτές της ίδιας πολιτικής παράταξης. Το ένταλμα σύλληψης για τους τρεις βουλευτές εκδόθηκε διότι δεν παρουσιάστηκαν στη δίκη όπου είναι κατηγορούμενοι για τη χρήση δακρυγόνων στις συνεδριάσεις της Βουλής του Κοσόβου.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του κινήματος «Αυτοδιάθεση» πολλές φορές εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου ενεργοποιώντας δακρυγόνα μέσα στην αίθουσα. Η τακτική αυτή, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα μέσα Οκτωβρίου του 2015, αποτελούσε μία μορφή αντίδρασης των εθνικιστών για τη συμφωνία σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων του Κοσόβου, η οποία αποτελούσε μέρος της συμφωνίας των Βρυξελών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, αλλά και για τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» είχε αναλάβει την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις με δακρυγόνα, επισημαίνοντας στα ανακοινωθέντα που εξέδιδε, ότι δεν θα σταματήσουν αν δεν ακυρωθούν αυτές οι δύο συμφωνίες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων