Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία αναβάλλει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορεί τη Ρωσία για αναβολή των συναντήσεων με σκοπό τη συζήτηση μιας βασικής συμφωνίας ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο χωρών, που επρόκειτο να ξεκινήσει στην Αίγυπτο την Τρίτη.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η απόφαση ελήφθη «μονομερώς» από τη Ρωσία.

Σε δήλωση σήμερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσική Ομοσπονδία επρόκειτο να συγκαλέσουν μια συνάντηση της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (BCC) της Συνθήκης Νέας START στο Κάιρο της Αιγύπτου, για να συζητήσουν την εφαρμογή της Νέας Συνθήκης START την Τρίτη 29 Νοεμβρίου».

»Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία ανέβαλε μονομερώς τη συνάντηση και δήλωσε ότι θα προτείνει νέες ημερομηνίες», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία από την πλευρά της δεν αιτιολόγησε στις ΗΠΑ την αναβολή των συνομιλιών, δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η σύνοδος της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής για τη Ρωσοαμερικανική Συνθήκη New Start, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί στο Κάιρο από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί στις αναφερόμενες ημερομηνίες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Η συνάντηση αναβάλλεται για μεταγενέστερη ημερομηνία», πρόσθεσε.

Μετά την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ρωσία «ανέβαλε μονομερώς» τις συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προγραμματίσει εκ νέου το συντομότερο δυνατό τη συνεδρίαση της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής στο πλαίσιο της Συνθήκης New Start.

Η αναβολή έρχεται την ώρα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στον 10ο μήνα, με τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης να βρίσκονται στο κρισιμότερο επίπεδο μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Όταν ανακοινώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου η συνάντηση, η Ουάσιγκτον εξέφραζε τότε την ελπίδα για μια «εποικοδομητική» συνάντηση, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να «μειωθούν οι κίνδυνοι».

Η τελευταία συνεδρίαση αυτής της συμβουλευτικής επιτροπής έγινε τον Οκτώβριο του 2021.

Η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι αναστέλλει τις προγραμματισμένες αμερικανικές επιθεωρήσεις των στρατιωτικών της τοποθεσιών, που προβλέπει η συνθήκη New Start, με τον ισχυρισμό ότι ενεργεί ως απάντηση στα εμπόδια που έθεσαν οι ΗΠΑ σε παρόμοιες ρωσικές επιθεωρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνθήκη New Start είναι η τελευταία διμερής συμφωνία αυτού του είδους, που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.

Η συνθήκη που υπογράφηκε το 2010 περιορίζει τα οπλοστάσια των δύο χωρών σε μέγιστο αριθμό 1.550 κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί εκατέρωθεν, μείωση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο που είχε τεθεί το 2002.

Περιορίζει επίσης τον αριθμό των εκτοξευτήρων και των βαρέων βομβαρδιστικών σε 800.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρέτεινε τη συμφωνία για πέντε χρόνια, έως το 2026.

Με πληροφορίες του CNN

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων