Στη νανοτεχνολογία στρέφονται πολλοί φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές αναζητώντας εφαρμογές σε μια πληθώρα πεδίων, όπως η παραγωγή ενέργειας, η επικοινωνία, η υγεία, η διαχείριση του περιβάλλοντος. Όπως η Ελένη Βασιλείου, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ειδικευόμενη παιδίατρος, η οποία επέλεξε το Διεπιστημονικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες (Ν&Ν) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στοχεύοντας στην ανίχνευση ηλεκτρικών σημάτων από πρωτεΐνες και άλλα βιομόρια, σε πραγματικό χρόνο, μέσω βιοαισθητήρων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών.
Αντίστοιχα, ο Χρήστος Ζήσης είναι ο πρώτος γεωπόνος που φοιτά στο ΔΠΜΣ Ν&Ν του ΑΠΘ και μελετά την επίδραση ημιδιαφανών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών σε οροφές θερμοκηπίου στην ανάπτυξη φυτών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ενεργειακά αυτόνομου θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, διευθυντή του ΔΠΜΣ Ν&Ν, το οποίο ξεκίνησε το 2003 και ήταν το πρώτο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες στην Ευρώπη, «η ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στο πλαίσιο των Ν&Ν προϋποθέτει την υιοθέτηση μιας ευρείας θεώρησης, γιατί αποτελεί συγχώνευση των γνώσεων και του τρόπου σκέψης παραδοσιακών επιστημών όπως η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία». Μέχρι τώρα το ΔΠΜΣ Ν&Ν μετράει 200 αποφοίτους, ενώ κάθε χρόνο γίνονται δεκτοί 25-30 νέοι φοιτητές.