Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Στην Κομοτηνή ο Ερντογάν-Φόβοι για «σόου» στην πλάτη της μειονότητας

Γράφει ο Γιάννης Νάκος  

Εδώ και περίπου μια ώρα έχει φθάσει στην περιοχή της Κομοτηνής ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει αρκετές συναντήσεις αλλά και θερμή υποδοχή από το μουσουλμανικό στοιχείο της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 12:00 o Toύρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, και η πολυπληθής συνοδεία του, θα φτάσουν από το Αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης στην Κομοτηνή, όπου θα κατευθυνθούν αμέσως προς το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως Κιρ Μαχαλέ για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.

erdogan1

Αυτήν την στιγμή  σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομοτηνή περίπου 1000 άτομα περιμένουν τον Τούρκο πρόεδρο στο Κιρ Μαχαλέ όπου ο κ.Ερντογάν θα προσευχηθεί. Στην συνέχεια το πρόγραμμα του τούρκου προέδρου περιλαμβάνει επισκέψεις σε μειονοτικά σχολεία της πόλης, ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για «αναμενόμενη και μεγάλη» υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ξενοδοχείο που θα μείνει σήμερα.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου γίνεται εν μέσω ανησυχίας σχετικά με την υποδοχή που θα του επιφυλλάξουν οι μουσουλμάνοι της περιοχής.

Και αυτό διότι ήδη από χθες το βράδυ αλλά και κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών επικρατούσε αρκετή αβεβαιότητα για το κατά πόσο η τουρκική πλευρά  θα προωθούσε μια «αυθόρμητη» φιέστα στην περιοχή της Ροδόπης και συγκεκριμένα τόσο στην πόλη της Κομοτηνής, όσο και στα πέριξ μειονοτικά χωριά.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέχρι και αυτήν την στιγμή κάνουν λόγο για «επισκέψεις»  με πούλμαν, καθώς υπάρχουν αναφορές για οπαδούς του Ερντογάν του που έρχονται από την Αδριανούπολη, την Προύσα ακόμα και την Κωνσταντινούπολη.

Τα μέτρα ασφάλειας στο Τζαμί Κιρ Μαχαλέ και οι «διάσημοι επισκέπτες»

erdo2

Λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί πλήθος κόσμου βρισκόταν στο τζαμί, περιμένοντας να δει τον Τούρκο πρόεδρο. Ηείσοδος στο χώρο γινόταν μόνο μετά από έλεγχο ασφαλείας με ειδικά μηχανήματα, ενώ συνεχώς καταφθάνουν τουρκογενείς δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και ο Λεβέντ Σαδίκ, ο κροίσος γιος του εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ, με πολυπληθή προσωπική ασφάλεια.

«Η ανησυχία της Αθήνας»

Ανησυχίες υπάρχουν για το αν ακραία στοιχεία της μειονότητας, μετά και τα όσα προκλητικά δήλωσε ο Ερντογάν στην Αθήνα, εμφανιστούν κρατώντας στα χέρια τουρκικές σημαίες ή ακόμη και πανό με συνθήματα αλυτρωτικού περιεχομένου γεγονός που αφενώς θα  αποτελέσει διπλωματικό ατόπημα και μη τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί a priori από τις δύο πλευρές, και αφετέρου θα προκαλέσει ένα «θερμό διπλωματικό επεισοδιο» το οποίο επικοινωνιακά θα ζημιώσει την χώρα μας.

 «Το μειονοτικό γεύμα»

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και για το γεγονός της παράθεσης γεύματος προς τιμήν του κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει και το πρόγραμμα του τούρκου προέδρου, στις 13:30 αναμένεται να παρευρεθεί σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης στο οποίο θα γευματίσει με  άτομα του στενού πυρήνα της μειονότητας και όχι μόνο.  Το μέρος στο οποίο θα γευματίσει ο κ.Ερντογάν είναι το φημισμένο για τις συναντήσεις σημαντικών προσώπων στην Κομοτηνη,  « Chris and Eve Mansion»

Η «άτυπη κυβέρνηση» της Ροδόπης και η οικειοποίηση της μειονότητας

Παράλληλα κάτι το οποίο δεν θα ακούσετε από πολλούς που ήδη γράφουν ή θα γράψουν για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι στην περιοχή της Ροδόπης λειτουργέι ατύπως  μια «κυβέρνηση» μουσουλμανικών και εθνικών επιδιώξεων, η οποία  ξεκάθαρα λειτουργεί ξεκάθαρα υποδαυλίζοντας το εθνικό συμφέρον της χώρας μας.

«Η άτυπη κυβέρνηση »έχει όνομα και αυτό δεν είναι άλλο από την «Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας Τούρκων Δυτικής Θράκης», η οποία έχει άμεσες σχέσεις με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πάντοτε με την ευγενική χορηγεία και τις ευλογίες της Τουρκίας έχει ξεκινήσει η υποστήριξη πολιτιστικών συλλόγων που βάζουν ιστορικά θεμέλια τουρκικού πολιτισμού στην περιοχή, διαστρεβλώνοντας την ιστορία αλλά και οικειοποιώντας ως τουρκικό τον ήδη υπάρχοντα πολιτισμό των μουσουλμάνων της περιοχής, που διασπείρονται στην ορεινή Θράκη αλλά και στο νοτιοανατολικό πεδινό τμήμα του νομού Ροδόπης.

Αυτό είναι το ζήτημα και αυτό είναι κάτι το οποίο αργά αλλά σταθερά οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες δέιχνουν να παίρνουν στα σοβαρά. Το γράφω σήμερα διότι δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα για το εάν έχει δρομολογηθεί έστω και στα «αυτιά« του Ερντογάν μια ολιγόλεπτη συνάντηση. Εάν έχει γίνει ή προγραμματιστεί να λάβει χώρα  τότε αποτύχαμε εκ νέου.

«Η αναχώρηση»

Επιπροσθέτως, και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η επίσκεψη του «Σουλτάνου» στην Ελλάδα αναμένεται να λάβει και επίσημα τέλος περί της 16:00, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως να παραταθεί η παρουσία του την χώρα μας εώς και 1,5 ώρα περισσότερο.

Τέλος βάση του προγράμματος του θα αναχωρήσει για την Τουρκία με ειδική πτήση στην οποία θα επιβιβαστούν αυτός και η σύζυγος του, με την ταυτόχρονη συνοδεία των πιο έμπιστων ανθρώπων της προσωπικης του ασφάλειας.

Επικοινωνία: nakosgiannis7@yahoo.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων