Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Συναγερμός για την γρίπη: Και δεύτερο παιδί στην Εντατική ~ Αυξάνονται τα κρούσματα

Ανοδικά κινείται πλέον το κύμα της εποχικής γρίπης, μετρώντας μέχρι και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου εννέα σοβαρά κρούσματα και έναν θάνατο, 61χρονου ασθενούς.

Σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από το σύνολο των εννέα ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μόνο οι δύο ήταν εμβολιασμένοι, παρά το γεγονός ότι όλοι τους ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Ανάμεσα στα σοβαρά περιστατικά γρίπης έχουν καταγραφεί και δύο παιδιά μέχρι τώρα.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πρόκειται για επτά άνδρες και δύο γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 2 έως 84 έτη και μέση ηλικία 55,9 έτη. Τα οκτώ (88,9%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το ένα (11,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα έξι στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα τρία (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα τρία (50%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1).

Από τη μέχρι τώρα δραστηριότητα της γρίπης συνεπικρατούν οι υπότυποι Α (Η1Ν1) και Α (Η3Ν2), όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι επισκέψεις στο γιατρό με «γριπώδη συνδρομή», πάντως, αυξήθηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα του 2020, φτάνοντας το 3% των συνολικών επισκέψεων, έναντι 1% την τελευταία εβδομάδα του 2019. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν ότι η τάση της δραστηριότητας της γρίπης είναι πλέον ανοδική και αναμένεται κορύφωσή της σε περίπου πέντε εβδομάδες.

Πηγή: Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων