Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Συνεργασία ΔΕΗ – Alpiq με μακροπρόθεσμα οφέλη

Επιτέλους, η ΔΕΗ εξασφάλισε συνεργασία με έναν αξιόπιστο εταίρο για την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια, με έδρα τη Σόφια. Η ελβετική Alpiq ενεργειακή εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ η ΔΕΗ για πολλά χρόνια ήταν πελάτης της , αγοράζοντας ποσότητες ηλεκτρικής που διοχετεύονταν στο δίκτυο μέσω των βόρειων διασυνδέσεων.

Η επιλογή της Σόφιας ως έδρας της μικτής εταιρείας που θα ιδρυθεί, της PPC Bulgaria, εστιάζεται στο ότι η Βουλγαρία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, με την Ελλάδα και την Τουρκία, που μέχρι πρόσφατα ήταν οι καλύτεροι πελάτες της. Γράφουμε ήταν, γιατί σήμερα, ούτε η Ελλάδα, ούτε και η Τουρκία χρειάζονται τις εισαγωγές. Οι δύο χώρες όπως και οι άλλες των Βαλκανίων έχουν περιορίσει τις εισαγωγές είτε λόγω κρίσης (Ελλάδα, Ρουμανία) είτε επειδή δεν τις χρειάζονται (Τουρκία). Όσο για χώρες όπως Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, μπορεί να έχουν μεν ανάγκες για εισαγωγές, αυτές όμως περιορίζονται από τις προβληματικές διασυνδέσεις των δικτύων τους.

Έτσι αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία έχει πρόβλημα με τη μεγάλη περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μία ακόμη διέξοδος για τις εξαγωγές της που ήταν η Ιταλία μέσω του ελληνικού δικτύου και του υποβρύχιου καλωδίου, έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό λόγω υπερπαραγωγής από ΑΠΕ.

Έτσι η συνεργασία ΔΕΗ-Alpiq είναι μεν καλή μεν, αλλά η πραγματική αξία της θα φανεί την «επόμενη μέρα» της κρίσης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων