Σε μία περίεργη ανακάλυψη βρέθηκαν οι επιστήμονες ενώ μελετούσαν την αντίδραση των αρσενικών ποντικών σε έγκυες και θηλάζουσες θηλυκές. Και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι τα αρσενικά ποντίκια φοβούνται τις… μπανάνες και πιο συγκεκριμένα τη μυρωδιά τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το IFL Science, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, εξέταζε τις αντιδράσεις της ορμόνης του στρες σε αρσενικά ποντίκια καθώς πλησίαζαν έγκυες θηλυκές, όπου «τα αρσενικά ποντίκια παρουσιάζουν αναστολή του πόνου που προκαλείται από το στρες κοντά σε έγκυες ή θηλάζουσες θηλυκές».
Σύμφωνα με την ίδια ομάδα και την εργασία η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Advances, παρατήρησαν πως «οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες ανταποκρίνονται στα αρσενικά ποντίκια με επιθετικότητα και σημαδεύοντας την περιοχή με τα ούρα τους». Σημειώνεται πως είναι γνωστό ότι τα αρσενικά ποντίκια είναι επιθετικά και μπορούν να σκοτώσουν τα μικρά τους για να προστατεύσουν τη δική τους γενετική, ενώ οι έγκυες και οι θηλάζουσες εκπέμπουν χημικές ουσίες για να προειδοποιήσουν τα αρσενικά τους.
Επιπλέον ο καθηγητής Τζέφρι Μόγκιλ υπογράμμισε πως «τα τρωκτικά και πολλά θηλαστικά εκτός από τον άνθρωπο βασίζονται στην όσφρησή τους. Η σήμανση των ούρων είναι γνωστή, αλλά αυτό που βρήκα εδώ είναι ένα νέο μήνυμα που δεν έχει περιγραφεί στα θηλαστικά στο παρελθόν» και πρόσθεσε πως «Έχω δει πολλά οσφρητικά μηνύματα που στέλνονται από αρσενικά σε θηλυκά, αλλά υπάρχουν λιγότερα παραδείγματα θηλυκών που τα στέλνουν σε αρσενικά. Τα περισσότερα από αυτά τα μηνύματα σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά. Τα θηλυκά λένε στα αρσενικά να μείνουν μακριά από τους νεοσσούς ή αλλιώς να προετοιμαστούν για μάχη».
Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με το ότι τα αρσενικά ποντίκια φοβούνται τις μπανάνες; Εκδίδουν και προειδοποιητικό σήμα; Συμπτωματικά, η απάντηση είναι «Ναι», αν και οι λόγοι δεν είναι οι ίδιοι.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το n-pentyl acetate (μια ένωση που βρέθηκε στα ούρα θηλυκών ποντικών, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας) ήταν μια από τις ουσίες που παρήγαγαν τη μεγαλύτερη επίδραση των ορμονικών αλλαγών στα αρσενικά ποντίκια.
«Ο οξικός Ν-pentyl acetate είναι πολύ παρόμοιος στη χημική του δομή με το οξικό ισοαμύλιο (ή ισοπεντύλιο) και οι δύο ουσίες βρίσκονται σε μια ποικιλία φρούτων και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λαδιού/εκχυλίσματος μπανάνας», εξηγεί η ομάδα στην εργασία της.
Οι επιστήμονες αγόρασαν εκχύλισμα ελαίου μπανάνας από το σούπερ μάρκετ και το τοποθέτησαν στα κλουβιά αρσενικών ποντικών για να μετρήσουν το επίπεδο του στρες τους, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά ως απάντηση. Η ομάδα πιστεύει ότι η απόκριση στο στρες στα ποντίκια είναι παρόμοια με την απόκριση στο στρες όταν πρόκειται να πολεμήσουν.
«Αν και η μητρική επίθεση δεν εμποδίζει πάντα τους άνδρες εισβολείς να διαπράξουν βρεφοκτονία, οποιαδήποτε απειλή βίας είναι πιθανό να προκαλέσει άγχος και στις δύο πλευρές και η μητρική επιθετικότητα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί άμεσα [πόνο που προκαλείται από το στρες] στους άνδρες, όπως μετράτε μετά από επιθέσεις θηλυκών». , υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.
«Αυτό που δείχνουμε τώρα είναι ότι [η αναστολή πόνου] που προκαλείται από το στρες στα αρσενικά ποντίκια μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και απουσία πραγματικής μητρικής επιθετικότητας, η απλή απειλή μιας τέτοιας επιθετικότητας αρκεί, και αυτή η απειλή μεταδίδεται μέσω πτητικών ενώσεων ούρων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παρθένα αρσενικά ποντίκια ήταν πιο πιθανό να υποστούν άγχος από την παρουσία οξικού n-pentil, είτε με τη μορφή μπανανών είτε με τη μορφή ούρων ποντικού. Αυτό είναι σύμφωνο με την τάση τους να είναι πιο επιθετικοί προς τα βρέφη από τα μη παρθένα ποντίκια, υποδηλώνοντας ότι τα παρθένα αρσενικά αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τα βρέφη από τα μεγαλύτερα αρσενικά.
«Τα τρέχοντα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το να φέρουμε τα αρσενικά άτομα πιο κοντά σε αναπαραγωγικά ενεργά θηλυκά είναι ένας προηγουμένως άγνωστος στρεσογόνος παράγοντας για τους άνδρες και το άγχος μπορεί να προκληθεί ακόμη και από την εγγύτητα ορισμένων τροφών», κατέληξε η ομάδα.