Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

The Nation: Εξομολογήσεις ενός πληροφοριοδότη της McKinsey

Το καλοκαίρι του 2015, όταν ήμουν 21 ετών, βρέθηκα να δουλεύω σε μια από τις πιο διαβόητες φυλακές της Αμερικής.

Έκανα πρακτική άσκηση στην McKinsey & Company, την ελίτ συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης. Μας είχε ανατεθεί να βοηθήσουμε στη μείωση της βίας στο Rikers Island, το κύριο συγκρότημα φυλακών της Νέας Υόρκης. Πολλά μέλη της ομάδας είχαν δει μάχες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ήμουν ο μικρότερος εδώ κατά μερικά χρόνια.

Όταν έφτασα, η McKinsey ήταν ενσωματωμένη στο Rikers για εννέα μήνες. Η διαφθορά, η βία και η εξάρτηση από την βασανιστική απομόνωση μάστιζε τη φυλακή. Μια μέρα, περίπου δώδεκα από εμάς συναντηθήκαμε σε μια αίθουσα συνεδριάσεων για να συζητήσουμε το υψηλότερου προφίλ πρόσφατο θύμα της απανθρωπιάς στο Rikers: τον Kalief Browder. Ο Browder κρατήθηκε στο Rikers για τρία χρόνια επειδή φέρεται να έκλεψε ένα σακίδιο όταν ήταν 16 ετών. Πέρασε περίπου δύο χρόνια στην απομόνωση και έκανε απόπειρα αυτοκτονίας πολλές φορές. Ο Browder δεν πήγε ποτέ σε δίκη και τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Παρακολουθήσαμε πλάνα από κάμερα παρακολούθησης του Browder που είχε πρόσφατα δημοσιευτεί από το The New Yorker. Σε ένα βίντεο, ο Browder, ο οποίος είναι με χειροπέδες, πετάγεται στο έδαφος από έναν φρουρό. Σε ένα άλλο, υφίσταται βαναυσότητα από περίπου 10 άλλους έγκλειστους έφηβους καθώς οι φρουροί αμελούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Είχα πιθανώς τις πιο ριζοσπαστικές απόψεις από οποιοδήποτε από τα 18 περίπου μέλη του προσωπικού της McKinsey τότε για το έργο. Στο κολέγιο, είχα συνιδρυθεί μια φοιτητική ομάδα αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση των φυλακών. Φανταζόμουν τον εαυτό μου έναν αριστερό πυροσβέστη που θα μπορούσε να βοηθήσει να δώσουμε λίγη ανθρωπιά στο πώς διοικούνταν ο Ρίκερς.

Λίγο αφότου ξεκίνησα στο Rikers, ο Browder κρεμάστηκε. Ήταν 22, μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερος από εμένα.

Παρά όλες τις υποτιθέμενες προσπάθειες της McKinsey, η χρήση βίας από τους φρουρούς στο Rikers έχει αυξηθεί μόνο από το 2016, φτάνοντας σε αυτό που μια ομοσπονδιακή παρακολούθηση αποκάλεσε «υψηλό όλων των εποχών» το 2020. Το 2021, οι μαχαιριές και τα μαχαιρώματα αυξήθηκαν περισσότερο από 1.000 τοις εκατό από 2011. Το 2019, η ProPublica ανακάλυψε ότι η McKinsey είχε «στάσει» τους αριθμούς μείωσης της βίας. (Ο McKinsey το αρνήθηκε αυτό.) Και τον Μάιο του 2022, η πόλη της Νέας Υόρκης σταμάτησε να χρησιμοποιεί το σύστημα της McKinsey για την ταξινόμηση των κρατουμένων. Στο τέλος, η πόλη ξόδεψε 27,5 εκατομμύρια δολάρια για τις υπηρεσίες της McKinsey, με πολύτιμα ελάχιστα στοιχεία για αυτό. Η McKinsey, από την άλλη, μάζεψε τα χρήματά της και προχώρησε αμέσως.

Η McKinsey ιδρύθηκε το 1926 και εξακολουθεί να θεωρείται ευρέως ως η πιο διάσημη εταιρεία συμβούλων στον τομέα. Ανέφερε περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα το 2022 και απασχολεί πάνω από 45.000 άτομα σε 133 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Η McKinsey λέει ότι έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 3.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν κάθε μιας από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Το υλικό στρατολόγησης της McKinsey σας προσφέρει την ευκαιρία να «Αλλάξετε τον κόσμο. Βελτιώστε τις ζωές σας.” Όσο αφελής φαίνεται εκ των υστέρων, ήρθα στο McKinsey πιστεύοντας αυτά τα λόγια. Αλλά μετά από ενάμιση χρόνο εκεί, τελικά κατάλαβα ότι η McKinsey όχι μόνο αποτυγχάνει να κάνει τον κόσμο καλύτερο – αλλά συχνά συνεννοείται με αυτούς που κάνουν τον κόσμο χειρότερο.

Στο τέλος της τυπικής πρακτικής άσκησης 10 εβδομάδων, ο McKinsey δεν ήταν σίγουρος για μένα. Μου δόθηκε η ασυνήθιστη επιλογή να παρατείνω την πρακτική μου άσκηση για δύο εβδομάδες ή να επιστρέψω στο κολέγιο χωρίς προσφορά πλήρους απασχόλησης. Έδωσα εγγύηση σε προγραμματισμένες οικογενειακές διακοπές και πήρα την παράταση, μπαίνοντας σε μια διαφορετική ομάδα στο Rikers. Κάθε μέρα, συναντιόμασταν στις 5:30 π.μ. και παραγγείλαμε πρωινό σε πακέτο στο Nick’s Gourmet Deli στο Κουίνς, λίγα τετράγωνα από τη γέφυρα με τρεις λωρίδες προς το Rikers. Προσπαθούσαμε να αναπτύξουμε σχέδια για μια «πρότυπη εγκατάσταση» στο George R. Vierno Center, μια από τις 10 φυλακές του νησιού.

Σκέφτηκα ότι ήταν ειρωνικό το γεγονός ότι μπήκα στην πρακτική άσκηση ως οριακός υποστηρικτής της κατάργησης των φυλακών και το τελείωσα λαμβάνοντας μια προσφορά εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων ενός φύλακα. Αλλά μέχρι το τέλος εκείνου του καλοκαιριού, είχα γίνει όπως πολλοί από τους ανθρώπους που διοικούσαν το Rikers, συνδέονταν με τον πιο ανώτερο ένστολο αξιωματικό της φυλακής για την αμοιβαία αγάπη μας για τους Led Zeppelin. Ήταν ένα πρώιμο μάθημα ότι η διαπροσωπική ευγένεια δεν είναι το ίδιο με την πραγματική καλοσύνη.

Μου άρεσαν και σεβάστηκα επίσης τους συναδέλφους μου από τη McKinsey και ένιωθα ότι είχα μάθει πολλά. Επιπλέον, ένιωσα μια ευκαιρία στη γωνία. Η McKinsey έχει εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες από τους συμβούλους της: ότι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερες από 60 ώρες κάθε εβδομάδα, να κάνουν μηδενικά λάθη και να παραμένουν πάντα έτοιμοι μπροστά στους πελάτες. Αλλά αν το διατηρήσετε για δύο χρόνια, θα οδηγηθείτε σε έναν κόσμο με ακόμη περισσότερα χρήματα, κύρος και δύναμη—είτε μέσω των κερδοφόρων «ευκαιριών εξόδου» που παρέχει η McKinsey είτε μέσω των εξίσου βελούδινων θέσεων εργασίας στην ίδια την εταιρεία.

Την επομένη της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, δούλευα για έναν πελάτη από το γραφείο της McKinsey στο D.C. Η ατμόσφαιρα εκεί ήταν συγκλονιστικά φυσιολογική, αλλά ένιωθα ότι ο κόσμος τελείωνε και ότι ήμουν ο μόνος που ήξερα ή νοιαζόταν.

Τον Ιανουάριο του 2017, μου προσφέρθηκε ένα έργο με μια ομοσπονδιακή υπηρεσία για την οποία γνώριζα ελάχιστα: Μετανάστευση και Τελωνειακή Επιβολή. Θα εργαζόμουν στη «διαχείριση ταλέντων» με την ομάδα ανθρώπινου δυναμικού στα κεντρικά γραφεία του ICE στην Ουάσιγκτον.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ αποφάσισε να στοχεύσει σχεδόν όλους τους μετανάστες χωρίς έγγραφα για απέλαση και ζήτησε από το ICE να προσλάβει 10.000 επιπλέον αξιωματικούς απέλασης, κάτι που θα είχε σχεδόν τριπλασιάσει τα υπάρχοντα επίπεδα προσωπικού. Αν και τίποτα από αυτά δεν έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία «απομάκρυνση των ατόμων πιο γρήγορα», η ένταση της ώθησης μας αναστάτωσε. Πολλά από τα μέλη της ομάδας είχαν παρακολουθήσει την Πορεία Γυναικών, κάτι που μου φάνηκε καθησυχαστικό. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι που είχαν διαδηλώσει κατά του Τραμπ προχώρησαν να ενσωματωθούν στο πρακτορείο στο επίκεντρο της ατζέντας του είναι, κατά μία έννοια, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε.

Ο χρόνος μου στο McKinsey οδήγησε στο δοκίμιο Current Affairs που ξεκίνησε τη δημοσιογραφική μου καριέρα. Οδηγήθηκε επίσης στο κομμάτι που διαβάζετε τώρα. Αν έριχνα ποτέ πίσω στον κόσμο των εταιρειών, η McKinsey θα ήταν το διαπιστευτήριο που με επικυρώνει περισσότερο ως «έξυπνο, ικανό άτομο» σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων. Μερικοί από αυτούς πιθανότατα θα το έβλεπαν ως ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι της σκληρότητάς μου—πάντα ένα πολύτιμο πλεονέκτημα στην επιδίωξη του κέρδους.

Τίποτα λιγότερο από μια πλήρη απομυθοποίηση της κοινωνίας από τον McKinsey θα αλλάξει το γεγονός ότι, όποια ζημιά και να κάνει η εταιρεία, η επωνυμία της ωφελεί τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί. Θα ξέρουμε ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί μόνο όταν το όνομα “McKinsey” σε ένα βιογραφικό γίνει αυτό που έμαθα ότι θα έπρεπε να είναι: πηγή ντροπής.

ΠΗΓΗ: thenation.com

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων