Ο κυβερνήτης της Μινεσότα είναι αυθεντικός και έμπειρος – και μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτόν τον αγώνα.
Της Michele L. Norris
Η λαϊκή γοητεία του Τιμ Γουόλζ και η απλούστατη αγγελία του έγιναν viral κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής των υποψήφιων κυβερνήσεων, αλλά μην κάνετε κανένα λάθος, το μακρύ ιστορικό των επιτευγμάτων του είναι αυτό που πραγματικά τον ξεχώρισε. Ως άτομο με βαθιές οικογενειακές ρίζες στη Μινεσότα, παρακολουθώ στενά την ηγεσία του εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρω έξι λόγους για τους οποίους ο Γουόλζ ήταν μια εξαιρετική επιλογή για το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.
Πρώτον, είναι ένας αμετανόητος προοδευτικός. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ευθύνη για ένα κόμμα που προσπαθεί να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους. Αλλά στην προσπάθειά τους να προσεταιριστούν τους λευκούς Αμερικανούς της εργατικής τάξης, οι Δημοκρατικοί μερικές φορές αποτυγχάνουν να υπερασπιστούν πλήρως το ηθικό τους υπερόπλο. Όταν οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Γουόλζ ότι είναι «υπεραριστερός», εκείνος δεν αμύνεται. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί ένα αποτελεσματικό είδος σαρκασμού. «Τι τέρας – τα παιδιά τρώνε και έχουν γεμάτες κοιλιές, ώστε να μπορούν να πάνε να μάθουν, και οι γυναίκες παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Γουόλζ σαρκαστικά στο CNN. Η θέση του ουσιαστικά είναι η εξής: Αν το να είναι κανείς προοδευτικός σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζουμε τις εργαζόμενες οικογένειες, τότε θα φέρει το χαρακτηρισμό αυτό ως παράσημο τιμής.
Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου ο δρόμος για τη νίκη περνάει μέσα από την Αμερική της εργατικής τάξης.
Και αυτό οδηγεί στον δεύτερο λόγο για τον οποίο ο Γουόλζ ήταν μια καλή επιλογή. Ξεχειλίζει από ανεπιτήδευτη συμπεριφορά. Είναι χωριατόπαιδο. Γεννημένος στη Νεμπράσκα, ήταν έφηβος νεοσύλλεκτος της Εθνοφρουράς που έδωσε τον όρκο κατάταξης στην άκρη του χωραφιού ενός αγρότη και υπηρέτησε στο στρατό για 24 χρόνια. Είναι ένας πρώην προπονητής ποδοσφαίρου σε αγροτικές περιοχές που αισθάνεται πιο άνετα με παντελόνια Carhartt και καπέλα φορτηγατζήδων παρά με κοστούμι και γραβάτα. Είναι κυνηγός και μου είπαν ότι είναι πολύ καλός σκοπευτής. Και εξαιτίας όλων αυτών των πραγμάτων, οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν στενά μαζί του στη Μινεσότα πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση – και ιδιαίτερα άνδρες που αισθάνονται αποξενωμένοι από ένα κόμμα το οποίο θεωρούν υπερβολικά φιλολαϊκό και υπερβολικά επικεντρωμένο σε «αστικά ζητήματα». Αυτό θα είναι το κλειδί σε πολιτείες όπως το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια, και ίσως ακόμη και στη Τζόρτζια ή τη Βόρεια Καρολίνα.
«Τους δίνει την άδεια να είναι εντάξει με το να είναι προοδευτικοί επειδή μιλάει σαν αυτούς», δήλωσε ο Τζεφ Χέιντεν, πρώην γερουσιαστής της πολιτείας της Μινεσότα. “Μεγάλωσε στη μεσαία Αμερική και ρωτάει: Τι είναι αυτοί οι τύποι που θέλουν να απαγορεύσουν τα βιβλία και να ελέγχουν το σώμα των γυναικών και να σας λένε ποιον να αγαπάτε ή πώς να μεγαλώνετε τα παιδιά σας – τι κάνουν πραγματικά αυτοί οι τύποι για εσάς και την οικογένεια σας;»
Οι αντιπρόεδροι είναι συχνά οι επικεφαλής λομπίστες του Λευκού Οίκου, οι οποίοι προωθούν την υπόθεση της κυβέρνησης στο Καπιτώλιο. Αυτός είναι ο τρίτος λόγος υπέρ του Γουόλζ. Η εμπειρία του κατά τη διάρκεια έξι θητειών ως αντιπρόσωπος της αγροτικής, συντηρητικής 1ης περιφέρειας του Κογκρέσου της Μινεσότα θα του χρησιμεύσει καλά. Είναι ένας γεφυροποιός εκ των πραγμάτων. Τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο κόσμος θα γνωρίζει τον κυβερνήτη της Μινεσότα, ο κόσμος θα μάθει για το τολμηρό νομοθετικό ξεφάντωμα στο οποίο προήδρευσε ο Γουόλζ. Χάρη σε ένα πλεόνασμα 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό – που δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη φορολόγηση των εσόδων των επιχειρήσεων και των πλουσίων – το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς πολιτειακό νομοθετικό σώμα ψήφισε νόμους που καθιέρωσαν δωρεάν δίδακτρα σε δημόσια κολέγια για φοιτητές με χαμηλό εισόδημα, κωδικοποίησαν τα δικαιώματα στην άμβλωση, δημιούργησαν έναν νόμο για το «καταφύγιο των τρανς», νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, παρείχαν δωρεάν πρωινό και γεύμα σε όλους τους μαθητές των δημόσιων σχολείων, αποκατέστησαν το δικαίωμα ψήφου για άτομα που είχαν φυλακιστεί στο παρελθόν, έδωσαν φοροαπαλλαγές στους ηλικιωμένους και επέτρεψαν στους κατοίκους χωρίς χαρτιά να αποκτήσουν άδεια οδήγησης.
Το λεγόμενο θαύμα της Μινεσότα προβάλλεται ως παράδειγμα επικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Αλλά όταν μίλησα με πολιτικούς στην πολιτεία τις προηγούμενες ημέρες, μου είπαν ότι αυτή δεν είναι όλη η ιστορία. Ο Γουόλζ ήθελε να διασφαλίσει ότι η πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του, και ίσως ακόμη και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, θα μπορούσαν να αισθανθούν ότι και αυτοί κέρδισαν κάτι από αυτή την έκρηξη της νομοθεσίας. Έτσι, ο κυβερνήτης πίεσε για πράγματα όπως η βελτίωση των υποδομών στις αγροτικές περιοχές και η αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στα προάστια γύρω από τις δίδυμες πόλεις. «Δεν χρειαζόταν να το κάνει αυτό, αλλά ήταν σημαντικό γι’ αυτόν», δήλωσε ο Χέιντεν. Αυτή δεν είναι απλώς μια κίνηση «Minnesota nice». Είναι έξυπνη στρατηγική για τους Δημοκρατικούς που πρέπει μερικές φορές να προσπαθούν να κατευνάσουν διάφορες παρατάξεις στο εθνικό κόμμα.
Ο Γουόλζ και η σύζυγός του, Γκουέν, είναι και οι δύο πρώην δάσκαλοι, και να γιατί αυτό αποτελεί πλεονέκτημα σε αυτές τις εκλογές. Η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό θέμα για τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για το κόστος των διδάκτρων, τις βαθμολογίες ανάγνωσης και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, καθώς και για τους εργοδότες που αγωνίζονται να βρουν εξειδικευμένους εργαζόμενους. Και παρόλα αυτά, δεν αποτέλεσε κεντρικό σημείο των μηνυμάτων της προεκλογικής εκστρατείας κανενός από τα δύο κόμματα. Μην εκπλαγείτε αν η συμπερίληψη του Γουόλζ στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών δημιουργήσει περισσότερη συζήτηση για τις αίθουσες διδασκαλίας της Αμερικής και προκαλέσει μια σύνοδο Zoom «win with educators» για να προσελκύσει τα 4 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς K-12 της χώρας.
Η Κάμαλα Χάρις έχει ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό μήνυμα εκστρατείας για την προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. Ο Γουόλζ μπορεί να ενισχύσει ένα μέρος αυτού του ζητήματος μάχης ως πατέρας του οποίου ο γιος και η κόρη συνελήφθησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Γι’ αυτό, λέει συχνά, η κόρη του ονομάζεται Ελπίδα. Και να γιατί αυτό το κομμάτι της οικογενειακής του ιστορίας είναι ο πέμπτος λόγος σε αυτή τη λίστα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερες από 8 εκατομμύρια γεννήσεις παγκοσμίως και περισσότερο από το 2% όλων των μωρών που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υποψήφιοι γονείς παρακολουθούν με τρόμο τι συμβαίνει σε πολιτείες όπως η Αλαμπάμα, όπου οι κλινικές γονιμότητας διακόπτουν τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω ανησυχιών για την ευθύνη, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας έκρινε τον Φεβρουάριο ότι τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να θεωρούνται παιδιά.
Αυτός ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί: Η δύναμη και η ποικιλομορφία της οικονομίας της Μινεσότα. Το ιστορικό του Γουόλζ ως ιδιοκτήτη όπλων, ο οποίος δώρισε εισφορές που είχε λάβει από την Εθνική Ένωση Όπλων σε φιλανθρωπικό ίδρυμα μετά τους μαζικούς πυροβολισμούς στο Λας Βέγκας το 2017. Το γεγονός ότι έχει κυριολεκτικά δοκιμαστεί από τη φωτιά στην αναταραχή που ακολούθησε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.
Ο Γουόλζ θα επικριθεί για την αντίδρασή του σε αυτή την αναταραχή, για την οποία ορισμένοι είπαν ότι ήταν πολύ αργή, και το ΓΑΠ θα πλημμυρίσει τους τηλεοπτικούς δέκτες με πλάνα από τις φλεγόμενες Twin Cities. Και οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ήδη ότι η συμπεριφορά του είναι τόσο γλυκανάλατη όσο και η κονσερβοποιημένη Spam. Αλλά εδώ είναι το θέμα με τους κατοίκους της Μινεσότα: Είναι περήφανοι για το Spam, το οποίο φτιάχνεται στη χώρα των 10.000 λιμνών. Πουλιέται στο αεροδρόμιο, σερβίρεται στο πολιτειακό πανηγύρι και τυχαίνει να είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Και το φαγητό με φέρνει στο απλούστερο – και έκτο – επιχείρημα για την τοποθέτηση του Γουόλζ στο ψηφοδέλτιο.
Οι άνθρωποι που συναντούν τον Γουόλζ μερικές φορές τον τραβούν στην άκρη για να τον ευχαριστήσουν για το καθολικό πρόγραμμα δωρεάν σχολικών γευμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνονται λίγο συναισθηματικοί επειδή θυμούνται το στίγμα του να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των σχολικών γευμάτων.
Ο Τιμ Γουόλζ είναι ένας άνθρωπος που βρήκε πώς να ταΐσει πεινασμένα παιδιά σε μια χώρα της αφθονίας. Οι ενήλικες μπορούν να διαφωνούν για τα πλεονεκτήματα της φιλελεύθερης πολιτικής. Η πείνα θα χτυπήσει την πόρτα του καθενός, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση. Αυτή ήταν μια εξαιρετική επιλογή για το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών – και μια καλή επιλογή για την Αμερική.