Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη; Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει ποιητές, τραγουδιστές, μουσικούς… γενικότερα τους καλλιτέχνες και όλους τους ανθρώπους που έχουν νιώσει την καρδιά τους να… σκιρτάει στη θέα (ή τη σκέψη) κάποιου άλλου ανθρώπου!
Μια ομάδα επιστημόνων από την Κίνα υποστηρίζει, ότι έχει ανακαλύψει τα μυστικά του πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ενός «τεστ αγάπης».
Εξετάζοντας τους εγκεφάλους ανδρών και γυναικών, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν ερωτευμένοι και συγκρίνοντάς τους με αυτούς ανθρώπων που είχαν χωρίσει ή δεν είχαν ερωτευτεί ποτέ, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να «συναρμολογήσουν» τον πρώτο χάρτη των αλλαγών που συντελούνται στον εγκέφαλο.
Με τη βοήθεια μιας λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), η οποία μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα ανιχνεύοντας τις μεταβολές στη ροή του αίματος, έδειξαν ότι η αγάπη περιλαμβάνει δεκάδες περιοχές του εγκεφάλου, με μία από αυτές –τον κερκοφόρο πυρήνα- να σχετίζεται με το τέλος των ερωτικών σχέσεων. Ένα «κοκτέιλ» χημικών ουσιών μεταφέρει επίσης τα μηνύματα από τη μία περιοχή στην άλλη.
«Η μελέτη μας παρέχει τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία για τις μεταβολές στην υποκείμενη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με την αγάπη και ρίχνει καινούριο φως στους μηχανισμούς των ερωτικών σχέσεων» σχολίασε ο καθηγητής Xiaochu Zhang από το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας στην πόλη Χεφέι της Κίνας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Independent, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη αυτή αποδεικνύει τη «δυνατότητα εφαρμογής μιας προσέγγισης fMRI για μελέτη της ρομαντικής αγάπης, ρίχνοντας φως στον υποκείμενο νευροφυσιολογικό μηχανισμό της αγάπης και ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το δρόμο για fMRI εξετάσεις για τη διάγνωση της αγάπης».
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience.