Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Τι ορίζεται ως “πραγματικό χρήμα” τελικά;

Γράφει η Ζένια Πολυδώρου

Το χρήμα γύρω μας, το χρήμα με το οποίο μεγαλώσαμε είναι το μόνο που αναγνωρίζουμε ως πραγματικό μέχρι τώρα. Είναι;

Το χρήμα είναι τεχνολογία και η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς για να ικανοποιήσει ή/και να ορίσει τις νέες απαιτήσεις των ανθρώπων.

Βάσει μελετών μέχρι το 2025 τα παραδοσιακά νομίσματα θα υποχωρήσουν και την θέση τους θα πάρουν τα ψηφιακά νομίσματα, “Bitcoins”. Οι διεθνείς τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν τρόπους για να ενσωματώσουν την blockchain τεχνολογία στα συστήματά τους.

Τι είναι ,όμως, η blockchain;

Η blockchain είναι μια σειρά από αρχεία συναλλαγών, τα οποία υπάρχουν σε μορφή nodes (κόμβων). Είναι η διαδικασία που χρησιμοποιεί το Bitcoin για την αποθήκευση δεδομένων. Λειτουργεί με τρόπο δημόσιο και καθολικό, αναπαράγοντας τις πληροφορίες κατά μήκος του δικτύου σε διαφορετικούς χρήστες. Περιέχει πληροφορίες για όλες τις συναλλαγές, που πραγματοποιούνται στο δίκτυο του bitcoin και το ιστορικό αυτό των συναλλαγών ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, δεν δύναται να σβηστεί. Το σύστημα είναι αποκεντρωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας δεν έχει τον οποιονδήποτε έλεγχο, σε οτιδήποτε συμβαίνει.

Ο τρόπος για να συλλέγουμε bitcoin και να γνωρίζουμε το ποσό που έχουμε ανα πάσα στιγμή  είναι το “bitcoin wallet”. Το σύνολο των bitcoin είναι μοιρασμένο στα bitcoin wallets των ατόμων και των εταιρειών που συμμετέχουν στο δίκτυο του νομίσματος. Γι’ αυτό λέμε πως το σύστημα είναι της μορφής peer to peer, καθώς εξαρτάται από τους χρήστες (peers) και όχι από κάποιον κεντρικό server.

Το ψηφιακό αυτό πορτοφόλι μας δίνει την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε καθημερινές υπηρεσίες και συναλλαγές (ενημέρωση, αγορές κ.ά.)

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες σε επίπεδο marketing  να αναθεωρηθούν και να αποκτήσουν άλλη αξία και δυναμική ορισμένες βασικές πρακτικές marketing.

•Συστάσεις εμπόρων

•Άμεσες ανταμοιβές

•Προσφορές

•Συστάσεις τύπου «αυτοί  που αγόρασαν αυτό … είδαν/αγόρασαν και τα εξής …»

Η διαχείριση προσωπικού χαρτοφυλακίου ρευστότητας ,η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης του PFM (Personal Finance Manager) και η ρευστότητα με δανεισμό είναι μερικές εξίσου σημαντικές δυνατότητες που μας παρέχει ένα bitcoin wallet είτε πρόκειται για ιδιώτη είτε για επιχείρηση.

Η blockchain τεχνολογία ίσως αποτελέσει την μεγαλύτερη επινόηση μετά την δημιουργία του internet δημιουργώντας ευκαιρίες αξιόπιστων συναλλαγών και αποσταθεροποιώντας πλήρως το ρόλο των τραπεζών και των χρηματοπιστοτικών οργανισμών.

Η δικτυωμένη οικονομία (Networked Economy) μας κάνει «κλικ».

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner