Τη διαδικασία που προβλέπεται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις διαγραφές μελών και στελεχών του κόμματος ανέπτυξε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, στον απόηχο της παραπομπής με το ερώτημα της διαγραφής των κυρίων Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη χθες από τον Στέφανο Κασσελάκη, και πρόσφατα και του κ. Τζουμάκα.
Ο κ. Κοτσακάς μιλώντας στο Action24 επισήμανε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο, καθώς είναι το μόνο όργανο που εξελέγη από το Συνέδριο του κόμματος και αποτελείται από 15 μέλη και προσέθεσε ότι αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελόμενος/η, και διευκρίνισε πως η κρίση του προέδρου του κόμματος πως κάποιος είναι εκτός της γραμμής είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν, κάνοντας λόγο για εθιμική και όχι καταστατική πρακτική.
Η διαδικασία
1. Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους ή οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος.
2.Άμεσα συστήνεται Τριμελές Γραφείο το οποίο προχωρά την προδικασία, και μιλά με τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελόμενο. Η κάθε πλευρά έχει δυνατότητα να προτείνει δύο μάρτυρες ή τρεις αν χρειάζεται.
3. Ακολουθεί η εισήγηση του Τριμελούς Γραφείου στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και ύψος της ποινής εάν αυτή πρέπει να επιβληθεί, πχ επίπληξη, παρατήρηση, αναφορά ή πιο αυστηρή αναστολή ιδιότητας για κάποιους μήνες έως και ένα χρόνο, με αυστηρότερη ποινή αυτή της διαγραφής.
«Στην προκειμένη περίπτωση έχουν γίνει καταγγελίες και την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε» είπε και προσδιόρισε τη σύσταση του Tριμελούς Γραφείου έως το τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης.
Διευκρίνισε πως για το ερώτημα της διαγραφής χρειάζεται η ειδική πλειοψηφία των δυο τρίτων της Επιτροπής, δηλαδή οι δέκα στους 15 και ότι σε περίπτωση που αυτοβούλως ο ελεγχόμενος παραιτηθεί, αποχωρήσει από το κόμμα πριν την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, η διαδικασία αίρεται.