Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη προκάλεσε πάνω από 20.000 θανάτους που δεν αποδόθηκαν εξ αρχής στη ζέστη

Οι καλοκαιρινοί καύσωνες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία έχουν προκαλέσει περισσότερους από 20.000  θανάτους, μη αποδιδόμενους εξ αρχής στη ζέστη, σύμφωνα με έκθεση που συγκεντρώνει επίσημα στοιχεία.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν σχεδόν τους 40 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο από το Παρίσι στο Λονδίνο το 2022 και οι κλιματολόγοι από την ομάδα World Weather Attribution διαπίστωσαν ότι τέτοια υψηλά επίπεδα θα ήταν «πρακτικά αδύνατα» χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η Ευρώπη είχε λάβει πάνω από διπλάσια θερμότητα από τον υπόλοιπο κόσμο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus είπε ότι το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ένα κύμα καύσωνα του 2003 προκάλεσε περισσότερους από 70.000  θανάτους σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, και ώθησε πολλές χώρες να εφαρμόσουν μέτρα όπως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, να ζητούν από τους ανθρώπους να παρακολουθούν άλλους και να ανοίγουν κλιματιζόμενα σχολεία.

Αυτό και τα σχετικά σχέδια δράσης μπορεί να μείωσαν ορισμένες από τις επιπτώσεις των καύσωνα το 2022, αλλά ο αριθμός των νεκρών ήταν ακόμα «υψηλότερος από τον αναμενόμενο», δήλωσε η Chloe Brimicombe, ερευνήτρια του καύσωνα στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι… ο πιο συγκλονιστικός καύσωνας από το 2003», είπε στο Reuters.

Επειδή οι αρχές δεν αποδίδουν τους περισσότερους θανάτους απευθείας στη ζέστη, οι στατιστικολόγοι χρησιμοποιούν τον τύπο περίσσειας για να παρέχουν μια εκτίμηση, εξετάζοντας πόσοι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν σε μια δεδομένη περίοδο από ό,τι θα αναμενόταν σε σύγκριση με μια ιστορική γραμμή βάσης.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να σκοτώσουν προκαλώντας θερμοπληξία, η οποία βλάπτει τον εγκέφαλο, τα νεφρά και άλλα όργανα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες καταστάσεις, όπως καρδιακή προσβολή ή αναπνευστικά προβλήματα.

Η Γαλλία ανέφερε περίπου τους μισούς λεγόμενους “υπερβολικούς” θανάτους το καλοκαίρι στη Δυτική Ευρώπη, με 10.420 θανάτους συνολικά. Οι “υπερβολικοί” θάνατοι έφτασαν τους 3.271 στην Αγγλία και την Ουαλία το καλοκαίρι, ανέφερε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας.

Η Ισπανία κατέγραψε 4.655 θανάτους που οφείλονται στη ζέστη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ενώ η γερμανική υπηρεσία υγείας ανέφερε 4.500 θανάτους.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner