Η ΕΕ ετοιμάζει ένα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης της Ουκρανίας με έως και 20 δισ. ευρώ χρησιμοποιώντας μια δομή χρέους που παρακάμπτει τις αντιρρήσεις του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν για τη χρηματοδότηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
Αφού οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν ένα προτεινόμενο πακέτο 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αξιωματούχοι αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για να σώσουν το Κίεβο από μια επικείμενη δημοσιονομική κρίση.
Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες δήλωσαν ότι ένα μοντέλο που χρηματοδοτείται από έκδοση χρέους έχει κερδίσει έδαφος ως ο πιο πρακτικός τρόπος παροχής υποστήριξης εάν ο Ορμπάν αρνηθεί να εγκαταλείψει το βέτο του στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής την 1η Φεβρουαρίου.
Αυτό το σχέδιο προβλέπει την έκδοση εγγυήσεων από τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί έως και 20 δισ. ευρώ στις κεφαλαιαγορές για το Κίεβο το επόμενο έτος, ανέφεραν πηγές στους Financial Τimes. Οι ακριβείς όροι είναι ακόμη υπό συζήτηση και το τελικό ποσό θα καθοριστεί σύμφωνα με τις ανάγκες της Ουκρανίας, πρόσθεσαν.
Η ρύθμιση είναι παρόμοια με τη δομή που χρησιμοποιήθηκε το 2020 όταν η Επιτροπή παρείχε έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε φθηνή χρηματοδότηση σε χώρες της ΕΕ για βραχυπρόθεσμα προγράμματα υποστήριξης της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid.
Κρίσιμο είναι ότι η διαδικασία δεν απαιτεί εγγυήσεις και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, εφόσον οι κύριοι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν χώρες με κορυφαίες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΕ να παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας επειδή δεν θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, θα χρειαστούν κοινοβουλευτική έγκριση, μια διαδικασία που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο.
Ένα από τα άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπε ότι κανένα «τεχνικό πρόβλημα» δεν εμποδίζει την παροχή δημοσιονομικής χρηματοδότησης στο Κίεβο, αλλά ότι πολιτικά «είναι πιο περίπλοκο».
Εάν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν σε αυτό το σχέδιο την 1η Φεβρουαρίου, θα δοθεί διαβεβαίωση στο ΔΝΤ για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης χρηματοδότησης για την Ουκρανία αξίας περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι πηγές που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες. Αυτό θα πρέπει να παρέχει αρκετή χρηματοδότηση στο Κίεβο για να αποφύγει την ανάγκη να τυπώσει χρήμα, πρόσθεσαν.
Ένα μειονέκτημα αυτού του καθεστώτος, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση που βασίζεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι ότι θα περιοριζόταν σε δάνεια και δεν θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν, όμως, να αποφασίσουν να παρέχουν επιχορηγήσεις διμερώς.
Μια άλλη εναλλακτική επιλογή που εξετάζεται περιλαμβάνει την αλλαγή της δομής χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε φέτος, βάσει της οποίας η ΕΕ χορήγησε 18 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια στην Ουκρανία, για μερικούς μήνες έως και ένα χρόνο. Αυτή η επιλογή θα χρειαζόταν να συμφωνήσει η σταθμισμένη πλειοψηφία των χωρών. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η προτιμώμενη επιλογή τους είναι να εγκριθεί το αρχικό πακέτο βοήθειας που προτάθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο αλλά μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία.
Αυτή η συμπλήρωση του προϋπολογισμού της ΕΕ, η οποία παραμένει η προτιμώμενη ρύθμιση της Επιτροπής επειδή καλύπτει ένα τετραετές χρονοδιάγραμμα, περιλαμβάνει επίσης 4 δισ. ευρώ για άλλες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην άμυνα και της μετανάστευσης.
Ανεξάρτητα από το μοντέλο που έχει επιλεγεί, η ΕΕ έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία ότι θα παράσχει χρηματοδότηση το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για μια συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της G7 την περασμένη εβδομάδα.
Ένας εκπρόσωπος της επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει.
euro2day.gr