Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Το «τέλος του κόσμου» με …γαλλική μπαγκέτα.

Με στιγμιότυπο από κινηματογραφικό έργο του Φελίνι μοιάζει η πραγματικότητα των ημερών στο χωριό Μπουγκαράς της νότιας Γαλλίας. Τους δρόμους της μικρής κοινότητας έχουν ήδη κατακλύσει δημοσιογράφοι και new age «γκουρού», ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής με στόχο να αποφευχθούν σκηνές μαζικής υστερίας εν όψει της επικείμενης συντέλειας του κόσμου, όπως προβλέπει το κατά Μάγια ημερολόγιο.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι του Μπουγκαράς εκμεταλλεύονται τους αφελείς και δεν προλαβαίνουν να μετράνε τα ευρώ, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές πάνω από 20.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν μόνο το 2012 το μικρό χωριό στους πρόποδες των Πυρηναίων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, το γαλλικό χωριό με τους μόλις 189 κατοίκους προξένησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την ύπαρξη σπάνιων «δονητικών κυμάτων», που υποδεικνύουν πως η περιοχή αποτελεί πύλη μεταξύ διαφορετικών κόσμων. Έκτοτε, το Μπουγκαράς φιλοξενείται στις πρώτες σελίδες των διεθνών εντύπων και έχει γίνει πόλος έλξης για κάθε λογής «εκκεντρικούς», οι οποίοι δεν διστάζουν να ανεβαίνουν στο βουνό ακόμη και γυμνοί για να εξευμενίσουν τις υπερκόσμιες δυνάμεις.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το χωριό των Πυρηναίων βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς από τη δεκαετία του 1960 προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κινήματος των χίπις. Αρκετά χρόνια αργότερα, οι οπαδοί του New Age κινήματος υποστήριξαν ότι το βουνό φιλοξενεί στα σπλάχνα του εξωγήινους, οι οποίοι θα προσφέρουν στους ανθρώπους που θα αποφασίσουν να τους ακολουθήσουν ασφαλή τρόπο διαφυγής από τον πλανήτη σε περίπτωση Αρμαγεδώνα!

Εν προκειμένω και δεδομένης της παραφιλολογίας σχετικά με το τέλος του κόσμου, το βουνό μετατράπηκε σε τόπο.. προσκυνήματος από αδαείς που καταφεύγουν σε αυτό για τη σωτηρία τους, αλλά και σε μαγική μηχανή παραγωγής χρήματος με τις τιμές των ακινήτων στην περιοχή να τριπλασιάζονται υπό τη σκιά των τουριστών που συρρέουν κατά χιλιάδες.

Τι κι αν η NASA συστήνει ειδική ιστοσελίδα για να αναιρέσει τα καταστροφολογικά σενάρια, τι κι αν ο ίδιος ο αρχηγός των εναπομεινάντων Μάγια χαρακτηρίζει τις προφητείες ως απάτη, η κοινή γνώμη δεν δείχνει πείθεται. Για τους καταστροφολόγους δεν είναι η ίδια η προφητεία, αλλά η γοητεία της ιδέας του τέλους του κόσμου που τους συγκινεί. Και εκείνοι πάντα θα αναζητούν σημεία και οιωνούς για να εξάψουν το κοινό αίσθημα. Άλλωστε, όπως λέει κι ο ίδιος ο δήμαρχος του Μπουγκάρας: «Μα τι είναι αυτά που λέτε; Έχετε καταλάβει πως αυτή είναι η 183η προφητεία για το τέλος του κόσμου;»!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων