Η κυβέρνηση ελπίζει πως το τρίτο μνημόνιο θα είναι και το τελευταίο. Ετοιμάζει φιέστα στο Καλλιμάρμαρο τον Αύγουστο και ενδεχομένως, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, πρόωρες εκλογές πριν έρθουν τα νέα (ψηφισμένα από παλιά) μέτρα το 2019.
Το πλεόνασμα του 2018 φαίνεται πως θα επιτευχθεί και με το παραπάνω, το ΑΕΠ αυξάνεται. Κι όμως, τι έχουν οι έρμοι οι μισθοί και… ψοφάνε;
Δυστυχώς η τραγική κατρακύλα που βιώνει ο ελληνικός λαός δεν φαίνεται να έχει ορατό σημείο σταθεροποίησης και ανάκαμψης.
Ήδη, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ:
Στον ιδιωτικό τομέα, 657.542 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης αμείβονται με μικτό μηνιαίο μισθό 382 ευρώ (στοιχεία Οκτωβρίου 2017).
Αντίστοιχα 1.538.934 εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αμείβονται με 1.148 ευρώ μικτά.
Συνολικά, ο μέσος μισθός (πλήρως και μερικώς απασχολούμενων) ανέρχεται μόλις στα 920 ευρώ μικτά.
Το μεγαλύτερο ενεργό κομμάτι του ελληνικού λαού βρίσκεται αν όχι κάτω από το όριο της φτώχειας, σίγουρα κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Με χρέη στην εφορία, με απλήρωτους ή καθυστερημένους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, με εκπτώσεις στη διατροφή κ.λπ.
Και δε φτάνει μόνο αυτό. Κάθε χρόνο οι μισθοί όλοι και μειώνονται. Αυτό συνεχίζει να συμβαίνει είτε το ΑΕΠ μειώνεται είτε αυξάνεται.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ενώ ήδη από το 2014 σημειώνονται θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας συνεχίζει να μειώνεται.
Ειδικότερα, ενώ το δ’ τρίμηνο του 2017 σημειώνεται ο πιο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (+1,9%), ο ρυθμός μείωσης του μέσου μισθού την ίδια περίοδο (Σεπτέμβριος 2017) ενισχύεται πέφτοντας μόλις 920 ευρώ έναντι των 940 ευρώ που βρισκόταν το Σεπτέμβριο του 2016. Με άλλα λόγια, μειώθηκε κατά 2,6%.
Αντίθετα, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015 – Σεπτεμβρίου 2016 παρατηρήθηκε μείωση 2,1%, την ώρα που το ΑΕΠ (δ’ τρίμηνο 2016 έναντι δ’ τρίμηνο 2015) αυξήθηκε κατά 0,9%.
Έτσι αντί η αύξηση του ΑΕΠ να συμπαρασύρει και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, έγινε το αντίθετο.