Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Τσίπρας προς Τουρκία: «Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης»

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν, ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της από άκρη σε άκρη και τα σύνορα της τα οποία είναι δεδομένα έστειλε από το Καστελόριζο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν εκχωρούμε, δεν παζαρεύουμε ούτε σπιθαμή γης» είπε χαρακτηριστικά. «Τούτος ο τόπος είναι τόπος που όσοι τον κατοίκησαν ανά τους αιώνες ξέρουν να τον υπερασπιστούν» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα είπε ότι «οι γείτονες μας δεν μας συμπεριφέρονται πάντοτε όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Το γνωρίζετε εσείς εδώ έχετε περάσει περιόδους ανησυχίας και περιόδους συνεργασίας. Ορισμένες φορές είναι οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων. Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής και επιθετικής στάσης των γειτόνων μας. Τούτες τις ημέρες βιώνουμε μια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Όπως είπε από το Καστελόριζο ήθελε να στείλει «από τη μια μήνυμα συνεργασίας, συνεννόησης και ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και αποφασιστικότητας».

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στο θέμα αυτό είπε ότι «θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Δεν φοβόμαστε κανέναν γιατί έχουμε πλέρια εμπιστοσύνη στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που φυλάνε Θερμοπύλες. Η Ελλάδα διαθέτει αναμφισβήτητη ισχύ στο διεθνές πεδίο γιατί είναι μια δύναμη που επιδεικνύει νηφαλιότητα και όποτε χρειάζεται αποφασιστικότητα».

«Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης ότι «ο Τούρκος πρωθυπουργός πήρε να συλλυπηθεί για μια άτυχη στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Μιλώντας για την απώλεια του Σμηναγού Μπαλταδώρου την περασμένη Πέμπτη όταν το Mirage-2005 στο οποίο επέβαινε συνετρίβη ανοιχτά της Σκύρου ο πρωθυπουργός είπε ότι «είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερους πιλότους τον Σμηναγό Μπαλταδώρο». «Ήταν μια κίνηση καλής θέλησης, όχι τα προκλητικά διαγγέλματα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που του έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός για να τον συλλυπηθεί.

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι» κατέληξε τις αναφορές του στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων