Μέρισμα που ισοδυναμεί με το 50% της κερδοφορίας τους θέτουν ως στόχο οι τράπεζες για τις χρήσεις από το 2025 και μετά, ένας στόχος επιτεύξιμος και συμβατός με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης, όπου το payout μπορεί να φθάσει ακόμη και το 70%.
Το 2025 οι μέτοχοι του τραπεζικού τομέα θα έχουν λαμβάνειν ένα σημαντικό ποσό από τα κέρδη της φετινής χρήσης, της δεύτερης κατά σειρά μετά την επιστροφή σε καθεστώς καταβολής μερίσματος έπειτα από μια δεκαπενταετία και περισσότερο. Και αν για το 2023 το πρώτο μέρισμα είχε συμβολικό χαρακτήρα, φθάνοντας το 25%-30% των κερδών μάξιμουμ, και κατά περίπτωση, το ποσό που θα διατεθεί για τη χρήση του 2024 θα είναι πολλαπλάσιο, ίσως και υπερδιπλάσιο. Ο σχεδιασμός θέλει τον τραπεζικό τομέα να προλειαίνει το έδαφος για μερίσματα ισόποσα του 50% των κερδών από το 2025 και μετά.
Μερίσματα δεν δίνουν μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς), με κάποιες από αυτές να απέχουν μια ανάσα από το να αγγίξουν τον στόχο του 50% ήδη από φέτος, αλλά και οι μη συστημικές, πλην όμως, δυναμικά αναπτυσσόμενες τράπεζες. Ιδιαίτερα φιλόδοξες προοπτικές διατηρεί η Optima, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο από τη λειτουργία της εισήχθη στο ΧΑ και ήδη διένειμε φέτος μέρισμα για πρώτη φορά, ενώ σημαντικές θα είναι οι αλλαγές με τη συμμετοχή στον τραπεζικό δείκτη και στη διανομή μερίσματος από τον νέο τραπεζικό όμιλο, που μπαίνει σε φάση συγχώνευσης. Τον νέο όμιλο, που θα προκύψει από τη συνένωση της Attica Bank και της Παγκρήτιας, του οποίου η μετοχή θα διαπραγματεύεται κάτω από νέα εταιρική ταυτότητα (και νέο όνομα τράπεζας).
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στο επιχειρησιακό σχέδιο του νέου υπό σύσταση ομίλου προβλέπεται η καταβολή μερίσματος από το 2028 και μετά, με βάση τις προβλέψεις του business plan για κερδοφορία υπερδιπλάσια των 80 εκατ. ευρώ, που αναμένεται για το 2025 (ήδη τη χρονιά μετά τη συγχώνευση η κερδοφορία εκτιμάται ότι θα αντιστοιχεί σε 100 εκατ ευρώ).
Πάντως, μπορεί το μέρισμα να αποτελεί την κλασική και κύρια επιστροφή αξίας στον μέτοχο, αλλά σίγουρα δεν συνιστά τη μόνη επιλογή. Το απέδειξε φέτος η Alpha Bank, που έδωσε στους μετόχους της ένα διπλό πακέτο επιβράβευσης, μοιρασμένο ισόποσα κατά 50% σε καταβολή μετρητών και κατά 50% σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, κάτι το οποίο τροφοδοτεί και την κινητικότητα της μετοχής τις τελευταίες ημέρες.
Το ένα δεν αποκλείει το άλλο και στη λογική αυτήν, την πιθανότητα ενός share buy back προγράμματος την εξετάζουν και άλλες τράπεζες (πιθανό σενάριο για Εθνική αλλά και Eurobank). Στη λογική αυτήν, η Eurobank επιβράβευσε τους μετόχους της πριν ακόμη ανοίξει ο δρόμος για το μέρισμα, επαναγοράζοντας την ίδια συμμετοχή της από το ΤΧΣ, έναν χρόνο νωρίτερα. Ήταν κι αυτό μια πρώιμη κίνηση απόδοσης αξίας.
Να θυμίσουμε ότι φέτος το συνολικό ποσό που διανεμήθηκε στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών ως μέρισμα ανήλθε σε 846 εκατ. ευρώ (για τις 4 συστημικές και την Οptima), αντιστοιχώντας σε συνολική κερδοφορία 3,8 δισ. ευρώ, που αφορούσε τη χρήση του 2023. Το ποσό αυτό, αν τηρηθούν οι στόχοι για τη φετινή χρήση, αναμένεται να διαμορφωθεί σε υπερδιπλάσιο επίπεδο, δεδομένων και των εκτιμήσεων για αυξημένη κερδοφορία. Αν κάτι είναι πιο σίγουρο από ποτέ, είναι ότι η επάνοδος σε καθεστώς μερίσματος σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και αυτή ήταν κάτι που εξήραν όλες ανεξαιρέτως οι διοικήσεις των τραπεζών και οι θεσμικοί επενδυτές που τις παρακολουθούν.
Πηγή powergame.gr