Κάθε βράδυ, μετά την προσγείωση και του τελευταίου αεροπλάνου στο αεροδρόμιο του Αλμπουκέρκι, και εφόσον έχουν αποχωρήσει όλοι οι επιβάτες από τον τερματικό σταθμό, ένα κινούμενο ρομπότ βγαίνει από μία ντουλάπα και διατρέχει όλο το χώρο, εκτοξεύοντας ένα απολυμαντικό σπρέι τόσο ισχυρό που εξουδετερώνει ακόμα και τον άνθρακα.
Αφού καλύψει περίπου τα εννιά στρέμματα του αεροδρομίου για περίπου μιάμιση ώρα, επιστρέφει στη ντουλάπα του.
Αυτό το ρομπότ, αποτελεί το νέο επιστημονικό και ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του COVID-19, καθώς έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει τις επιφάνειες των τερματικών σταθμών του αεροδρομίου, των γραφείων και των αποθηκών, εξαλείφοντας κατά 99,9999% βακτήρια και ιούς.
Με την ονομασία Breezy One, το ρομπότ απολύμανσης δημιουργήθηκε μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της Fetch Robotics και μιας εταιρείας ρομποτικής αποθήκευσης και logistics που εδρεύει στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια και της Build With Robotics, μιας βιομηχανικής εταιρείας ρομποτικής με έδρα το Αλμπουκέρκι.
Tο αυτόνομο και προγραμματιζόμενο ρομπότ της Fetch, έχει ως βάση ένα πρόσθετο μηχανισμό ψεκασμού, το οποίο κατασκευάστηκε από την Build With Robotics και χρησιμοποιεί ένα απολυμαντικό εγκεκριμένο από την EPA (Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών), το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από την Sandia National Laboratories για την απολύμανση χημικών και βιολογικών ουσιών.
Τα ρομπότ είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση και κοστίζουν μεταξύ 5.000 και 8.000 ευρώ το μήνα.
Αφού κάποιος ειδικός το καθοδηγήσει στο χώρο με χειριστήριο, το ρομπότ δημιουργεί έναν εσωτερικό χάρτη στο μενού των ρυθμίσεων του και αυτομάτως χαρτογραφεί την πιο αποτελεσματική διαδρομή για την απολύμανση του χώρου.
Οι χειριστές, πρέπει μόνο να αποσυνδέσουν το ρομπότ από τη βάση φόρτισης, να ρυθμίσουν τη διαδρομή της απολύμανσης και να αποχωρήσουν από το χώρο κατα τη διάρκεια αυτής, με τους χώρους να είναι ασφαλείς για επίσκεψη περίπου δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός ρομπότ απολύμανσης ήταν κίνητρο για τη Fetch Robotics, σύμφωνα με τη CEO, Μέλονι Γούαϊζ, αφού μέχρι πρότινος η καινοτόμα εταιρεία κατασκευάζε κυρίως ρομπότ που μετακινούσαν αυτόματα παλέτες σε αποθήκες, όμως, με την έναρξη της πανδημίας, οι πελάτες της βρέθηκαν εκτεθειμένοι και ευάλωτοι, καθώς δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν με ασφάλεια.
«Ορισμένοι πελάτες έλεγαν. «Θα κάνω οτιδήποτε. Μπορείτε να μας βρείτε μία λύση, για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων μας, ώστε να μπορέσουν οι υπάλληλοι μας να επιστρέψουν στη δουλειά;» λέει ο Γούαϊζ στο Fastcompany. Εκείνη τη χρονική περίοδο, συνειδητοποίησε ότι η τεχνολογία της εταιρείας, θα μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Η κατασκευή του ρομπότ χρειάστηκε λίγους μήνες, για να μπορεί να απολυμάνει χώρους όπως αυτός του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου. «Το ρομπότ μας αποτελούν μία βάση για τους πελάτες μας, ώστε να συνδέσουν δικά τους αξεσουάρ, με σκοπό τη δημιουργία νέων ρομπότ που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη», λέει ο Γούαϊζ.
Το Breezy One ήταν μόνο η αρχή. Η Fetch συνεργάστηκε, επίσης, με μια άλλη εταιρεία ρομποτικής για να δημιουργήσει ένα ρομπότ απολύμανσης που χρησιμοποιεί υπεριώδες φως για να καθαρίσει τις επιφάνειες σε δωμάτια και γραφεία, εξαλείφοντας το 99,9 τοις εκατό των βακτηρίων και των ιών. «Τα ρομπότ πηγαίνουν κατευθείαν σε μια αίθουσα συνεδριάσεων μετά από μια συνάντηση και απολυμαίνουν ολόκληρη την αίθουσα σε περίπου 15 λεπτά», Γούαϊζ.
Οι παραγγελίες για τα δύο αυτά ρομπότ ήταν εκατοντάδες, και υπήρχε ενδιαφέρον από διάφορες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την απολύμανση των συγκεκριμένων εμπορευμάτων.
Ωστόσο, ο Γούαϊζ τονίζει πως το μεγαλύτερο μέρος της μετάδοσης του κορωνοϊού μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα.
Η απολύμανση των δημόσιων χώρων μπορούν να βοηθήσουν, αλλά είναι μόνο μέρος της λύσης. Τα πιο αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα, είναι η διατήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και φορώντας μάσκες – κάτι για το οποίο δεν μπορούν να βοηθήσουν τα ρομπότ.