Σε ιδρύματα αφήνουν τα παιδιά τους οι Έλληνες γονείς της μεσαίας τάξης, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Daily Mail.
«Παιδιά γελούν και παίζουν στην αυλή. Μοιάζει μια διαχρονική ειδυλλιακή σκηνή, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία», αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Η εικόνα που βγαίνει για τη χώρα μας είναι ζοφερή. Μιλάει πάντως με αποδείξεις και ονόματα, κάνοντας επιτόπιο ρεπορτάζ σε ιδρύματα όπως το Τζάνειο, ενώ έχει καταγράψει συνομιλίες και με τους υπευθυνους των χωριών SOS. Οι αριθμοί που αναφέρονται είναι τρομακτικοί. 10% των μικρών παιδιών βρίσκονται στα όρια της πείνας, ενώ πάνω από το 70% όσων βρίσκονται σε ιδρύματα και ορφανοτροφεία, είναι εκεί γιατί οι γονείς τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η οικονομική κρίση.
Ένα ζευγάρι, με δύο παιδιά, που έχασε τη δουλειά του, μια χήρα που δεν μπορεί να μεγαλώσει τα δικά της παιδιά, πρωταγωνιστούν στο ρεπορτάζ του Βρετανού δημοσιογράφου. Στη συνέχεια κάνει λόγο για τη ζωή στην Ελλάδα της ανεργίας, με τα δύο τρίτα των κάτω των 25 να μην έχουν δουλειά, με τις περικοπές των μισθών όσων δουλεύουν στο 30% μέσα σε λίγα χρόνια, με το κλείσιμο της ΕΡΤ για οικονομικούς λόγους, με τη δυσβάσταχτη φορολογία.
Αναφέρεται στους τριγμούς που προκάλεσε στην τρικομματική κυβέρνηση το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως υπάρχει και ο κίνδυνος των εκλογών.
Μάλιστα συγκρίνει την κατάσταση στη χώρα μας, με αυτή της Βρετανίας της μεγάλης ύφεσης της δεκαετίας του 30, χαρακτηρίζοντάς την δύο φορές χειρότερη.
Στη συνέχεια υπάρχει πάλι ο ανθρώπινος παράγοντας, με πιτσιρίκια να λένε πόσο τους λείπουν οι γονείς τους που πλέον βλέπουν κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά και τους υπεύθυνους των ιδρυμάτων να μιλούν για τις τραυματικές εμπειρίες των παιδιών, τόσο ξένες με την ελληνική κουλτούρα.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» βοήθησε φέτος με τρόφιμα 6 χιλιάδες περισσότερα παιδιά απ” ότι πέρυσι, με τους υπεύθυνους να μιλούν για μια νέα τάξη, νεόπτωχων, οι οποίοι δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. «Αυτοί που κάποτε μας δώριζαν χρήματα, τώρα έρχονται για να πάρουν» λένε χαρακτηριστικά.
Μιλά για την αύξηση των αυτοκτονιών και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά και για την προσπάθεια τέτοιων ιδρυμάτων όπως αυτά που αναφέρθηκαν ήδη, να μείνουν ανοιχτά, καθώς στηρίζονται στις δωρεές.
Παρόλ’ αυτά υπάρχει και κάτι καλό στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο, η αναγέννηση των κοινωνικών αξιών αλλά και η ανακάλυψη εκ νέου, της αλληλοβοήθειας.
Είναι κι αυτοί που λένε ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσουν, αλλά ο δημοσιογράφος κλείνει το άρθρο του λέγοντας ότι, αυτή η περηφάνια, ίσως δεν είναι αρκετή πια, στη νέα ελληνική πραγματικότητα.