Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Υπερπτήσεις ρωσικών βομβαρδιστικών κοντά σε Ιαπωνία-Ν. Κορέα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ρωσικά βομβαρδιστικά με δυνατότητες πυρηνικού πλήγματος πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Κίτρινη Θάλασσα και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ωθώντας την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να απογειώσουν μαχητικά αεροσκάφη με σκοπό να τα συνοδεύσουν, σύμφωνα με σημερινή σχετική αναφορά εκ μέρους της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε δήλωσή του ότι τα βομβαρδιστικά Tupolev-95MS, ή αλλιώς “αρκούδες” όπως είναι ο προσωνύμιο που τους έχει δώσει το ΝΑΤΟ, πέταξαν πάνω από ουδέτερα ύδατα και συνοδεύτηκαν από ρωσικά αεροσκάφη Sukhoi-35S και αεροσκάφη πρώιμης προειδοποίησης και ελέγχου τύπου A-50.

Παρά ταύτα, η Μόσχα δεν έδωσε περεταίρω λεπτομέρειες σχετικά με το συνολικό αριθμό των αεροσκαφών που είχαν λάβει μέρος στην προκαθορισμένη για τα ρωσικά δεδομένα πτήση, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε στο πότε αλλά ούτε και στο γιατί πραγματοποιήθηκε αυτή η αποστολή.

HTML tutorial

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη TU-95MS ανεφοδιάστηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Όπως προαναφέρθηκε, σε τμήματα της διαδρομής, τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα συνοδεύτηκαν από μαχητικά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Η Ρωσία, η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο που προκλήθηκαν από το πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ και έχει διαμαρτυρηθεί για τα σχέδια της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ στο έδαφός της.

Τόσο οι παραπάνω λόγοι, όσο και τα πολλαπλά συμφέροντα στην περιφέρεια που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη Ρωσία φαίνεται πως την έχει ωθήσει στο να δηλώσει ένα ηχηρό παρών. Με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως επιδιώκει να υπενθυμίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη – και πώς θα μπορούσε άλλωστε; – σε μια οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Β.Κορέας-Κίνας.

 

Πηγές: Reuters, AFP

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων