Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πουλήθηκε στο ίντερνετ (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρά το γεγονός ότι η Pizza Hut υποστηρίζει ότι το πρώτο πράγμα που πουλήθηκε στο διαδίκτυο ήταν μία πίτσα με μανιτάρια και πεπερόνι το 1994, υπάρχουν και άλλοι που διεκδικούν την πρώτη θέση.

Όπως αναφέρει η ΝΥΤ, για να βρει κανείς ποιο ήταν το πρώτο προϊόν που πουλήθηκε στο Ίντερνετ, πρέπει να πάει πολύ πίσω, πριν από το διαδίκτυο εξελιχθεί σε αυτό που είναι όπως το ξέρουμε σήμερα. Πρέπει να πάει στο Arpanet.

Όταν το Arpanet ξεκίνησε το 1969, ήταν ένα δίκτυο μέσω του οποίου τα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν ιδέες, υλικό εκπαίδευσης και διάφορα στοιχεία, απαραίτητα για μελέτες.

Οι πρώτες αγορές όμως που έγιναν στο διαδίκτυο δεν είχαν σχέση με τον λόγο της δημιουργίας του διαδικτύου αλλά για την αγορά μαριχουάνας, όταν φοιτητής από το Στάnφορντ αγόρασε μαριχουάνα από φοιτητή στο MIT τα έτη 1971 και 1972.

Παρόλα αυτά πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να καταγραφεί ως η πρώτη αγορά στο διαδίκτυο αφού ήταν παράνομη και ήταν περισσότερο μία συζήτηση μεταξύ των δύο, που κατέληξε σε αγορά παρά αυτό καθ’ αυτό αγορά.

Το 1984 η 72χρονη Βρετανίδα, Jane Snowball αγόραζε αυγά, μαργαρίνη και δημητριακά μέσω μίας συσκευής που ονομάζονταν video tex, έμοιαζε με τηλεόραση που άλλαζε σε τηλέφωνο και επικοινωνούσε με τα τοπικά μαγαζιά, μοιάζοντας με το teletext.

Όλα άλλαξαν το 1994 όταν Dan Kohn έφτιαξε την net market με τρεις φίλους του. Τότε, όπως λέει το ίντερνετ ήταν τελείως νέο και η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν κάτι πολύ… δύσκολο. Στις 11 Αυγούστου του 1994 πούλησαν ένα CD του Sting, αγορά που καταγράφηκε ως η πρώτη αγορά στο διαδίκτυο.

Έτσι από τότε, ο Dan και η εταιρεία του άνοιξαν μία αγορά δισεκατομμυρίων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων