Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Η γιόγκα αποδεικνύεται ιδανική άσκηση κατά των χρόνιων πόνων της μέσης

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στο Δυτικό κόσμο περισσότερο σαν μόδα και λιγότερο σαν φιλοσοφία. Παρόλα αυτά όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν τη Γιόγκα ως άσκηση ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Σήμερα όμως έχουμε στα χέρια μας και επιστημονικά πειστήρια ότι η άσκηση της γιόγκα βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων της μέσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 90% των ενηλίκων θα παρουσιάσουν σε κάποια φάση της ζωής τους πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης τους. Πολλοί από αυτούς θα υποφέρουν μακροχρόνια.

Το άσχημο είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει επί της ουσίας τους λόγους που δημιουργούνται αυτοί οι πόνοι και το πρόβλημα είναι σοβαρό από όλες τις απόψεις διότι μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.

HTML tutorial

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Group Health Cooperative’s Center for Health Studies, της Ουάσιγκτον, δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της άσκηση με γιόγκα σε 101 ασθενείς οι οποίοι υπέφεραν από χρόνιους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης.

Οι συμμετέχοντες ήταν από 20-64 ετών και οι πόνοι που βίωναν δεν ήταν συνεπακόλουθο κάποιας κατάστασης της υγείας τους όπως, καρκίνος, κατάγματα, εγκυμοσύνη ή κάποια χειρουργική επέμβαση στην πλάτη.

Οι ασθενείς χωρίσθηκαν σε 3 ομάδες θεραπείας:

Η πρώτη ομάδα έκανε μαθήματα γιόγκα στο σπίτι της για 75 λεπτά επί 12 συνεχόμενες εβδομάδες.

Η δεύτερη έκανε πάλι στο σπίτι αεροβική γυμναστική με ενδυνάμωση μυών και τεντώματα επίσης για 75 λεπτά επί 12 εβδομάδες.

Στην Τρίτη ομάδα δόθηκαν απλά μερικά βιβλία επιμόρφωσης για αυτοβοήθεια των ασθενών που πάσχουν με πόνους στην πλάτη.

Όταν πέρασαν οι 12 εβδομάδες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς στην ομάδα της γιόγκα, δεν χρειάζονταν την ίδια ποσότητα φαρμάκων για να αντιμετωπίσουν τους πόνους της μέσης τους όπως ήθελαν πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία με ασκήσεις γιόγκα. Όταν συνέχισαν τα μαθήματα γιόγκα για διάστημα 26 εβδομάδων, είχαν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και οι πόνοι μειώνονταν όλο και περισσότερο σε σχέση με τα άτομα που ήταν στις άλλες δύο ομάδες.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μορφή viniyoga, η οποία είναι η πιο ήπια και απλή μορφή γιόγκα, εύκολη στην εκμάθηση, με 17 στάσεις ενώ δίνει στον σώμα τη δυνατότητα προσαρμογής και ευελιξίας.

Όπως αναφέρουν, οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη γιόγκα, για την αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων στην πλάτη τους, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να επιλέξουν ένα εκπαιδευτή γιόγκα με εμπειρία σε ασθενείς που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη. Ενώ, είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται τακτικά από το γιατρό τους καθώς, υπάρχουν καταστάσεις χρόνιων πόνων οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε επικίνδυνες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων